<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Політика
Світ
04.02.2024 244

Наша відповідь почалася. Байден зробив заяву про військову операцію на Близькому Сході

Президент Сполучених Штатів Америки (США) Джо Байден заявив про початок військової операції на Близькому Сході у відповідь на нещодавню атаку бази у Йорданії, внаслідок чого загинули троє американських військовослужбовців.

gettyimages_1296409798_3d1c03ab16473b0f140adc2d58374a6d_650x410_04.02.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Білий дім.

Американський лідер зазначив, що минулої неділі ці американські солдати були вбиті в Йорданії "безпілотником, запущеним групами бойовиків за підтримки Корпусу вартових ісламської революції (КВІР)".

"Раніше сьогодні (у п'ятницю, - ред.) я був присутній на гідному поверненні (тіл, - ред.) цих відважних американців на авіабазі Дувр, і я розмовляв з кожною з їхніх родин", - сказав він.

Байден заявив, що за його вказівкою збройні сили США завдали ударів по об'єктах в Іраку та Сирії, які КВІР і пов'язані з ним бойовики "використовують для нападу на американські війська".

"Наша відповідь почалася сьогодні. Це триватиме у часи та місцях, які ми виберемо", - йдеться в заяві американського президента.

При цьому Байден додав, що Штати не прагнуть до конфлікту на Близькому Сході "або деінде ще у світі".

"Але нехай знають усі ті, хто може заподіяти нам шкоду: якщо ви завдасте шкоди американцю, ми відповімо", - наголосив він.

Авіаудари США у відповідь на удар по базі в Йорданії

Раніше повідомлялося, що 28 січня американську військову базу "Вежа 22" в Йорданії атакували дрони. За даними Пентагону, внаслідок цієї атаки поранень зазнали понад 40 американських солдатів, ще троє військових загинули.

В Міноборони Штатів зазначили, що до нападу, за попередніми даними, причетне угруповання "Катаїб Хезболла", яке підтримує Іран.

Глава Пентагону Ллойд Остін пригрозив відповіддю за атаку "в зручному місці, у зручний час". А президент США Джо Байден заявив, що відповідальність за цю атаку несе Іран. Американський лідер зазначив, що вже визначився із заходами у відповідь.

Ввечері 2 лютого стало відомо, що іранські об'єкти в Сирії атакували з повітря американські сили. У Центральному командуванні Повітряних військ США заявили про завдання авіаударів в Іраку та Сирії по загону Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) та пов'язаних з ним ополченців - по понад 85 цілям.

Військові США додали, що об'єкти, по яких було завдано ударів, включали: командно-контрольні оперативні центри, розвідувальні центри, сховища ракет і безпілотних літальних апаратів, а також об'єкти логістики та ланцюга постачання боєприпасів груп ополчення та КВІР, які "сприяли нападам на сили США та коаліції".

Оценка материала:

5.00 / 1
Наша відповідь почалася. Байден зробив заяву про військову операцію на Близькому Сході 5.00 5 1
Політика / Світ
04.02.2024 244
Еще материалы раздела «Світ»