<
НОВИНИ ДНЯ: У РФ істерика після заяви Кемерона: погрожує бити "по об'єктах Британії поза Україною"  Оладки з яблуками: простий рецепт  Коли Радониця 2024 року: історія, звичаї та народні прикмети  Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  "Не зможемо чекати". Шольц закликав Європу посилити ППО України з наявних запасів  Запечений сир "Камамбер" з багетом: рецепт для гарної вечері  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітервсі новини дня
Політика
Європа
07.02.2024 337

Працевлаштування за кордоном: яку допомогу отримують українські біженці у ЄС та скільки знайшли роботу

Законодавчі вимоги фактично однакові в усіх країнах ЄС.

fb4822a2a11d0965564d2901c94f004a_07.02.24

Лише 25,2% біженців з України працюють, зокрема, у Німеччині. У Данії 78% українців уже знайшли роботу. У Чехії працюють 66%, у Польщі — 65%, у Швеції та Великій Британії — 56%, у Нідерландах — 50%. Тим часом у Німеччині українці отримують допомогу у розмірі 563 євро, а діти — від 357 до 471 євро залежно від віку. Пише ТСН. 

Про це повідомляє політолог Дітріх Тренхардт (Мюнстерський університет) із посиланням на цифри Фонду Фрідріха Еберта, пише BILD.

Законодавчі вимоги фактично однакові в усіх країнах ЄС: біженці з України набувають статусу тимчасового захисту без складної процедури надання притулку, інтегруються в системи охорони здоров'я та соціального захисту та одразу отримують право на роботу. Але у фінансовому плані існують великі відмінності.

Умови для біженців з України в Німеччині

Дорослі українці отримують допомогу у розмірі 563 євро, діти від 357 до 471 євро залежно від віку. Ба більше, покриваються житло та додаткові витрати.

Чехія: матеріальна допомога

Українські біженці у Чехії отримують 200 євро екстреної допомоги, за п'ять місяців — 130 євро. Медична страховка та витрати на проживання у колективному гуртожитку покриваються лише протягом обмеженого періоду часу.

Допомога біженцям в Польщі

У Польщі видають одноразову грошову допомогу в розмірі 66 євро, а також допомогу на дитину у розмірі 110 євро на місяць.

Через чотири місяці половина колективного житла має бути оплачена самими біженцями. В результаті, за прогнозами польського державного економічного інституту, вже 2023 року українські біженці мали принести більше податкових надходжень, ніж витрат.

"Є й інша причина низького відсотка працевлаштування українських біженців у Німеччині. За даними Інституту досліджень ринку праці та професійних досліджень (IAB), близько 72% українських біженців у Німеччині мають вищу освіту — їх вважають надкваліфікованими. Проте працевлаштуванню заважає тривалий процес визнання освіти для українців, наприклад, для дозволу працювати лікарем чи фармацевтом. В Італії та Словаччині це влаштовано по-іншому: там біженцям з України дозволили працювати в системі охорони здоров'я вже з березня 2022 року", — йдеться у повідомленні.

Водночас біженцям часто не вистачає мовних навичок. Експерти сподіваються, що ситуація з працевлаштуванням поліпшиться за кілька місяців завдяки мовним курсам.

Тим часом у Нідерландах пропонують повертати біженців до відносно безпечних регіонів України. Депутати від партії BBB (Фермерсько-громадянський рух) вважають, що біженці могли б повернутися на захід України.

Оценка материала:

5.00 / 2
Працевлаштування за кордоном: яку допомогу отримують українські біженці у ЄС та скільки знайшли роботу 5.00 5 2
Політика / Європа
07.02.2024 337
Еще материалы раздела «Європа»