<
НОВИНИ ДНЯ: Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
06.02.2024 252

Дефіцит держбюджету різко скоротився у січні

Дефіцит держбюджету України скоротився до 14,9 млрд грн за підсумками січня 2024 року, що є одним із найнижчих показників за час повномасштабної війни. Проти грудня 2023 року, який завжди був нетиповим місяцем щодо прискорення видатків, дефіцит зменшився майже у 20 разів, проти січня 2023 року – майже вп'ятеро.

Про це повідомляє голова парламентського комітету з фінансів Данило Гетманцев із посиланням на дані Міністерства фінансів.

Січень Україна проходила майже без міжнародної допомоги. Надійшло лише зовнішнє фінансування від Японії (пільгові позички та гранти) на $390 млн, що в 11 разів менше суми фінансової допомоги у січні 2023 року.

"Бюджетний аскетизм має свою ціну: певний відсоток планових видатків у січні було поставлено на паузу або перенесено. Утім, усі необхідні військові та соціальні витрати в рамках захищених статей було профінансовано", – прокоментував Гетманцев.

За його словами, перший бюджетний місяць року вдалося закрити завдяки двом факторам:

- Суттєве перевиконання плану з доходів, у тому числі податків. По загальному фонду Державна податкова служба перевиконала місячний розпис на 13,8% (+7,3 млрд грн), митна служба — на 30,3% (+11 млрд грн). Усі доходи за загальним та спецфондом бюджету склали 154,2 млрд грн, що на 73% (+65,9 млрд грн) більше за показник січня 2023 року.

- Пріоритети видатків та ефективне управління бюджетною ліквідністю. У січні бюджетні видатки становили 169,3 млрд грн, у т.ч. по загальному фонду – 149,5 млрд грн. Це на 12,8% менше, ніж за аналогічний місяць минулого року, у т.ч. по загальному фонду – на 18,7% менше.

"У нас залишається складний поточний місяць, тому що за найоптимістичніших прогнозів макрофінансова допомога від ЄС надійде не раніше березня. Упевнений, що ми впораємося, не застосовуючи допомогу "кредитора в останній інстанції", яким для бюджету під час війни є НБУ", – прогнозує Гетманцев.

Оценка материала:

5.00 / 1
Дефіцит держбюджету різко скоротився у січні 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
06.02.2024 252
Еще материалы раздела «Економіка»