<
НОВИНИ ДНЯ: Трампу загрожує увʼязнення через розголошення інформації про суд  Лукашенко тікає до Януковича?: диктатор звів нову "хату" у РФ, яку видно навіть з космосу  Укргідрометцентр прогнозує зміну погоди в Україні: до чого готуватись  Сильні заморозки скують Україну: названо три області, де буде найхолодніше  8 травня Україну накриє антициклон: що буде з погодою  Синоптики попереджають про заморозки  "Безвідповідальна риторика". Пентагон відреагував на майбутні ядерні навчання РФвсі новини дня
Політика
Європа
08.02.2024 318

Європа прокидається від "сієсти" та нарощує потужності ОПК, скоро відчуємо це, - Шмигаль

Європа почала прокидатись від "сплячої сієсти" та нарощувати потужності оборонно-промислового комплексу (ОПК).

7_7f4f8ef2d7560d72d3acf8013f9f04b8_650x410_08.02.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прем'єр-міністра Дениса Шмигаля під час пресконференції з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем.

"Ми також надзвичайно цінуємо військову допомогу, яку ЄС надає Україні. Європа прокидається від "сплячої сієсти". Європейський оборонно-промисловий комплекс нарощує свої потужності, і я впевнений, що ми скоро це відчуємо. Ми сьогодні обговорили це з паном Боррелем", - заявив Шмигаль.

Як відзначив прем'єр, прискорення поставок артилерійських боєприпасів Україні є одним із ключових пріоритетів сьогодні.

Зокрема Шмигаль привітав вклад Борреля у посилення Європейського фонду миру (EFP), через який відбувається підтримка Збройних Сил України та заявив, що очікує вже скоро побачити рішення про створення Фонду підтримки України (Ukraine Assistance Fund) у рамках EPF.

"Окремо хочу подякувати за нещодавнє рішення ЄС залучити Україну до процесу розробки нової Європейської оборонно-промислової стратегії (European Defense Industrial Strategy, EDIS). Впевнений, у нас дуже великі перспективи з точки зору створення спільних оборонних підприємств", - додав прем'єр-міністр.

Мільйон снарядів для України

У березні 2023 року країни ЄС домовились поставити Україні мільйон снарядів. Поставку хотіли завершити спочатку до кінця 2023 року, а потім до березня 2024 року. Втім, передача у встановлений термін так і не відбудеться, оскільки для цього не вистачає виробничих потужностей.

Як відзначав раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, якщо Київ не отримає необхідної кількості артилерійських боєприпасів з одного місця - працюватиме, щоб забезпечити постачання з інших джерел.

За словами міністра оборони Естонії Ханно Певкура, передача обіцяного мільйона снарядів затримується до кінця 2024 року.

Оценка материала:

5.00 / 2
Європа прокидається від "сієсти" та нарощує потужності ОПК, скоро відчуємо це, - Шмигаль 5.00 5 2
Політика / Європа
08.02.2024 318
Еще материалы раздела «Європа»