<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  Уряд Британії занепокоєний через злочинну діяльність російських шпигунів  Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США  Що додати до паски щоб вона довго не черствіла, як її зберігти свіжою  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  У Харкові змінять назву двом станціям метро  ЗМІ опублікували мирний договір між Україною та РФ, узгоджений на початку 2022 рокувсі новини дня
Політика
Україна
10.02.2024 240

Оборона Києва і Бахмута та блискучий наступ на Харківщині: що відомо про нового головкома ЗСУ Сирського

ТСН. ua зібрав основні факти військової кар'єри нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

14717399b1f043c39702e4aa18579be9_10.02.24

8 лютого, президент Вололодимир Зеленський призначив новим головнокомандувачем ЗСУ генерала Олександра Сирського.

Що відомо про біографію і бойовий шлях нового головкома ЗСУ, з'ясовував ТСН.ua.

Біографія

Олександр Станіславович Сирський народився 1965 року в селі Новинки Владимирської області Росії. 1986 року він закінчив Московське вище загальновійськове командне училище.

Видання Spiegel назвало цю деталь його біографії "однією з гірких іроній нинішньої війни". Російські пропагандисти теж люблять звертати на це увагу і скаженіють, чому такий успішний воєначальник опинився на боці України.

Попри цей факт, більша частина життя головкома пов'язана з Україною.

Сирський навчався в Академії Збройних сил України (оперативно-тактичний рівень) та Національному університеті оборони (оперативно-стратегічний рівень). Закінчив навчальні заклади з відзнакою.

Військова кар'єра

Сирський пройшов усіма командними щаблями – починаючи від командира взводу.

Від 1993 року командував мотострілецьким батальйоном 6-ї дивізії Національної гвардії України в Чугуєві, згодом очолив полк.

У 2000-х роках командував 72-ю механізованою бригадою, де дослужився до звання генерал-майора.

Станом на 2013 рік був першим заступником начальника Головного командного центру ЗСУ, був долучений до тодішніх процесів співпраці з НАТО.

Аналітики видання The Economist, коментуючи стиль командування генерала Сирського, зазначають принципи децентралізованого командування, детальне планування, а також використання елементів обману й раптовості.

Бойовий шлях в АТО/ООС

З початком бойових дій на Донбасі 2014 року Олександр Сирський став начальником штабу АТО.

Зкрема, був одним із головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року, разом з начальником Генштабу ЗСУ Віктором Муженком виїжджав до самого міста, оточеного окупантами. Він же координував вихід українських військових з Дебальцева.

За бої в Дебальцеві Олександра Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІI ступеня, а згодом присвоїли звання генерал-лейтенанта.

2016 року Сирський очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. 2017 року був призначений командиром Антитерористичної операції. Від 5 серпня 2019 року – командувач Сухопутних військ ЗСУ. Ще через рік, 2020-го, отримав звання генерал-полковника.

Захист столиці

В перші тижні великого вторгнення РФ Сирський командував обороною Києва.

Під його керівництвом було створено два кільця оборони столиці: одне на зовнішніх околицях та одне – в межах міста.

За рішенням генерала було зруйновано мостові переходи в Київській області, підірвано дамбу на річці Ірпінь у Козаровичах, що також призвело до затоплення позицій російської армії і завадило наступу ворога на столицю.

Сирський пригадував, що найгарячіший епізод оборони Києва був буквально на четвертий або п’ятий день повномасштабної агресії РФ.

"Це був буквально четвертий або п’ятий день повномасштабної агресії. Момент, коли противник захопив плацдарм у районі Мощуна. Там дуже небезпечна ділянка. Найменша відстань безпосередньо до Києва, що забезпечувало прохід аж до площі Шевченка та вхід до міста. Ситуація дійсно ставала критичною. Було вжито всіх заходів, ми майже добу працювали на командно-спостережному пункті батальйону. Були висунуті всі резерви, які ми мали на той час", – описував ситуацію генерал.

Він також погодився з тезою про те, що успіх у київській стратегічній операції можна вважати моментом корінного переламу у війні. Адже саме ця операція продемонструвала, що українці опиратимуться.

Після перемоги в битві за Київ Олександр Сирський отримав звання Героя України.

Блискучий контрнаступ на Харківщині

Був одним із командувачів контрнаступом ЗСУ на Харківщині, внаслідок якого майже вся територія області блискавично була звільнена від ворога, зокрема такі міста, як Балаклія, Куп'янськ, Ізюм.

"Оборона ворога на цьому напрямку мала багато недоліків, вона була розтягнута. Увага була звернута на відбиття фронтальної атаки на Балаклію. Але вони не думали, що ми зможемо наступати вище, де оборона не була така продумана", – розповідав в ексклюзивному інтерв'ю ТСН генерал Сирський.

Битва за Соледар і Бахмут

Восени 2022 року – навесні 2023-го керував обороною Соледара та Бахмута.

В інтерв’ю українській службі BBC генерал не погодився з думкою, що Бахмут не мав стратегічного значення, тому обороняти його не було потрібно.

"Передусім Бахмут – це центр зосередження основних напрямків і доріг. Ну, наприклад, через Бахмут іде дорога з Дебальцева, дорога з Сіверська, дорога з Горлівки, дорога з Костянтинівки і дорога зі Слов’янська. Тобто це центр, де сходяться всі ті шляхи. Використовуючи розвинуту мережу доріг, російські війська можуть наступати щонайменше у трьох таких операційних напрямках", – пояснив він.

Крім того, додав Сирський, Бахмут оточений висотами, що дозволяє контролювати місцевість навколо нього, а лише за три кілометри лежить місто Часів Яр.

Генерал регулярно буває на фронті, зокрема на тому ж Бахмутському напрямку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Оборона Києва і Бахмута та блискучий наступ на Харківщині: що відомо про нового головкома ЗСУ Сирського 5.00 5 1
Політика / Україна
10.02.2024 240
Еще материалы раздела «Україна»