<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Політика
Європа
11.02.2024 284

Референдум пропише у Конституції незворотність вступу Молдови до ЄС, - Санду

Референдум у Молдові, який планується на осінь 2024 року, дозволить прописати у Конституції незворотність процесу вступу країни до Євросоюзу.

Про це заявила президент Молдови Мая Санду, пише РБК-Україна з посиланням на Moldova 1.

"Ось вам ініціатива, яку ми висунули кілька місяців тому щодо організації референдуму. Республіканський, конституційний референдум, на якому громадяни Республіки Молдова ухвалюють рішення, і це рішення буде записано у Конституції Республіки Молдова, і тоді у нас з'явиться впевненість", - сказала вона.

Також вона пояснила, чому запропонувала провести референдум щодо вступу країни до Європейського союзу в один день із президентськими виборами.

"Референдум визначить долю країни на багато років уперед. Ми хочемо, щоб на виборчі дільниці прийшло якнайбільше людей. Знаємо з досвіду, що на президентських виборах - найвища явка виборців", - підкреслила Санду.

Крім того, вона додала, що не виключає спроб втручання Росії в президентські вибори в Молдові восени.

"Ми усвідомлюємо, що Кремль продовжуватиме втручатися чи намагатиметься втручатися у наші внутрішні справи, особливо у вибори на референдумі. І, очевидно, ми намагаємося зміцнити державні інститути. ...Інститути повинні продовжувати зберігати пильність, навчатися на досвіді попередніх виборів", - зауважила вона.

Референдум у Молдові

24 грудня 2023 року Мая Санду запропонувала парламенту організувати в Молдові референдум про вступ до Євросоюзу. Вона заявила, що його можна буде провести восени 2024 року, коли мають відбутися президентські вибори. Парламент на засіданні 28 грудня дозволив проводити республіканські референдуми в один день з парламентськими, президентськими та місцевими виборами.

Нагадаємо, Європейська рада 14 грудня на саміті у Брюсселі підтримала початок переговорів щодо вступу України та Молдови до ЄС, а також надала Грузії статус кандидата в блок.

Оценка материала:

5.00 / 1
Референдум пропише у Конституції незворотність вступу Молдови до ЄС, - Санду 5.00 5 1
Політика / Європа
11.02.2024 284
Еще материалы раздела «Європа»