<
НОВИНИ ДНЯ: Якою погодою завершиться квітень: синоптикиня дала прогноз   Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітнявсі новини дня
Політика
Світ
11.02.2024 295

Трамп погрожував членам НАТО російською агресією, якщо вони не оплачуватимуть "рахунки"

Дональд Трамп на посаді президента Сполучених Штатів Америки (США) погрожував країнам-членам НАТО заохочувати Росію "робити все, що їй заманеться" з ними, якщо ті не виконують фінансові зобов'язання перед Альянсом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на BBC.

Під час мітингу в Південній Кароліні, Трамп заявив, що НАТО, до початку його президентство, нібито, було банкрутом. Зокрема він відмовляв у захисті союзникам від теоретичної загрози, якщо вони відмовлятимуться оплачувати "рахунки".

Він відзначив, що одного разу "один із президентів великої країни" запитав його, чи будуть США, як й раніше, захищати їх від російського вторгнення, якщо вони "не заплатять".

"Ні, я б не став вас захищати. Насправді я б заохочував їх (росіян, - ред.) робити все, що їм заманеться. Ти повинен заплатити. Ти маєш платити за рахунками", - заявив Трамп.

Варто пояснити, що в основі НАТО існує принцип колективної оборони, відповідно до якого, напада на одного з союзників розглядається як напад на всіх членів Альянсу.

Протягом багатьох років, як пише видання, Трамп невірно описував систему фінансування НАТО. Країни-члени прагнуть витрачати щонайменше 2% ВВП на військові витрати, і більшість країн не досягає цієї мети.

"Однак 2 відсотки вважаються лише орієнтовним показником, і не існує "рахунків", які якісь члени Альянсу не оплачують", - пояснює видання.

Білий дім, зі свого боку, назвав слова Трампа "шокуючими й божевільними". Зокрема нагадав про зусилля чинного президента Джо Байдена щодо зміцнення НАТО.

Оценка материала:

5.00 / 2
Трамп погрожував членам НАТО російською агресією, якщо вони не оплачуватимуть "рахунки" 5.00 5 2
Політика / Світ
11.02.2024 295
Еще материалы раздела «Світ»