<
НОВИНИ ДНЯ: Трампу загрожує увʼязнення через розголошення інформації про суд  Лукашенко тікає до Януковича?: диктатор звів нову "хату" у РФ, яку видно навіть з космосу  Укргідрометцентр прогнозує зміну погоди в Україні: до чого готуватись  Сильні заморозки скують Україну: названо три області, де буде найхолодніше  8 травня Україну накриє антициклон: що буде з погодою  Синоптики попереджають про заморозки  "Безвідповідальна риторика". Пентагон відреагував на майбутні ядерні навчання РФвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
12.02.2024 252

Значно похолодає: на Україну насувається потужний арктичний антициклон, коли чекати

На Україну насувається антициклон

Перша декада лютого виявилася на всій території України аномально теплою. У південних областях та на Прикарпатті в окремі дні денна температура повітря підвищувалася до +13…+19 °С, що набагато вище за кліматичну норму! Такий сплеск зимового тепла обумовлений інтенсивним надходженням у наші краї теплого та вологого повітря із Середземномор’я та Балканського півострова.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, період теплої погоди утримається в нашій країні до середини місяця. На тлі переважання позитивної температури, часом спостерігатимуться дощі, мряка, у Карпатах та на крайній півночі з мокрим снігом. Слабкий вітер змінних напрямків та висока вологість повітря стануть сприятливими факторами для туманів, які зменшать дальність видимості місцями до 200 – 500 метрів. Температурний фон у нічний час коливатиметься в діапазоні +3…+10 °С, днем повітря прогріється до +6…+11 °С, 12 – 13 лютого у центральних, південних та східних регіонах місцями +12…+17 °С.

Суттєвих змін у синоптичній ситуації над Східною Європою слід очікувати вже після 15 лютого. З огляду на інтенсивного вторгнення арктичного повітря на Урал, виникне великий блокуючий антициклон із центром над Середньою Волгою і максимальним тиском близько 790 – 794 мм рт.ст. Поступово його вплив пошириться і на нашу країну, яка опиниться на його західній та південно-західній периферії. Оскільки антициклон сформується над холодною підстилаючою поверхнею то в його межах циркулюватиме морозне повітря і завдяки стійким східним вітрам, пориви якого в Приазов’ї, на Донбасі та в Криму досягатимуть 15 – 17 м/с, цей холод досить швидко досягне території нашої країни. Похолодання розпочнеться з північних та східних областей, а найменше торкнеться західної частини та Одеської області. Проте температура повітря вже 16 – 18 лютого знизиться на Слобожанщині до -8…-13 °С вночі та до -3…-8 °С у денний час. Поступово до 20 лютого морози охоплять всю територію України, а середньодобові значення температури виявляться нижчими за кліматичну норму на 3 – 6 °С. На акваторії Азовського моря за рахунок сильних східних вітрів у період з 16 по 18 лютого спостерігатиметься шторм, а також згінно-нагінні явища.

Таким чином, аномально тепла перша половина місяця зміниться дуже відчутним похолоданням у середині другої декади. Опади поступово перейдуть з дощу в сніг, утвориться ожеледь, місцями у північних та східних областях можлива хуртовина. Тільки Закарпаття залишиться у відносно теплому повітрі, оскільки гори перешкоджатимуть поширенню холоду зі сходу.

На карті показана локалізація потужного арктичного антициклону над Східною Європою та пов’язаної з ним області аномально низьких приземних температур станом на 17 лютого, коли він перебуватиме у стадії максимального розвитку.

Оценка материала:

5.00 / 2
Значно похолодає: на Україну насувається потужний арктичний антициклон, коли чекати 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
12.02.2024 252
Еще материалы раздела «Суспільство»