<
НОВИНИ ДНЯ: Україна може отримувати до 70 млрд на рік, якщо збільшить ренту за транзит російської нафти, - нардеп  F-16 для України. Як ці винищувачі можуть допомогти у війні проти Росії  Вбивця "Шахедів". Що відомо про ППО Skynex, яку має Україна  Синоптики озвучили прогноз погоди на Великдень  Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвникамивсі новини дня
12.02.2024 260

Рух коштів по банківських картках обмежать «непомітно» – член ради НБУ

Національний банк України поки що не запроваджував обмеження переказів з карток фізичних осіб на інші такі самі картки, проте введення таких обмежень цілком можливе.

Про повідомив член Ради Національного банку України Василь Фурман, якого цитує «Суспільне.новини».

Василь Фурман не вказав час, коли буде впроваджено таку новацію, однак наголосив, що такі обмеження можливі у складі комплексних заходів щодо боротьби із тіньовою економікою.

«За допомогою дроп-карт реалізуються схеми ухилення від сплати податків. Коротко поясню, що це таке: одна людина передає іншій за невеликі гроші картку, випущену на її ім'я. І ця людина, отримавши таку картку використовує її на свій розсуд, як захоче. При цьому справжній власник картки навіть не знає, які обороти коштів там відбуваються», – коментує ініціативу член Ради НБУ.

На думку Василя Фурмана такі обмеження НБУ фінансового ринку не будуть впливати на поточну діяльність банків та руху коштів на картках фізичних осіб та стосуватимуться лише певного обмеженого кола осіб. «Запевняємо, що будь-які обмеження у разі їх запровадження потенційно вплинуть на вузьке коло осіб і жодним чином не вплинуть на звичайні поточні операції українців з картками», – вважає член Ради НБУ.

Банки в Україні можуть заблокувати картку та вимагати документи, які мають пояснити відповідну фінансову операцію. Кількість таких блокувань частішає, адже за невиконання вимог банки штрафують. «Зростання кількості штрафів повʼязано з глобальними трендами посилення ролі фінмоніторингу в діяльності фінансових установ, посиленням ролі держави в економіці в умовах геоекономічної фрагментації, підвищеним соціальним запитом на прозорість та підзвітність та розвитком технологій автоматизованого аналізу великих масивів даних. В умовах курсу України на європейську інтеграцію вимоги фінмоніторингу і далі будуть посилюватись, якщо ми як суспільство прагнемо стати частиною цивілізованого і демократичного світу», – коментує Роман Корнилюк, фінансовий аналітик YouControl.

Оценка материала:

5.00 / 2
Рух коштів по банківських картках обмежать «непомітно» – член ради НБУ 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
12.02.2024 260
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»