<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  "У нас є надлишки". У Конгресі США закликали терміново передати Україні касетні бомби  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Перший в Києві. Міноборони заявило про відкриття нового Центр рекрутингу до ЗСУвсі новини дня
Політика
Світ
14.02.2024 573

Трамп звернувся до Верховного суду за захистом від кримінального переслідування

Колишній президент США Дональд Трамп звернувся до Верховного суду з вимогою переглянути рішення суду нижчої інстанції про те, що він не має імунітету від юридичного переслідування у справі щодо його причетності до заворушень на Капітолійському пагорбі та спробою підриву виборів 2020 року.

_gettyimages_631335270_18d0e9a081f536d0776240a729139fed_650x410_14.02.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

39-сторінкове клопотання ставить долю кримінальної справи Трампа у Вашингтоні в руки дев'яти суддів, трьох із яких він висунув.

У заяві адвокати Трампа стверджують, що винесене минулого тижня окружним апеляційним судом округу Колумбія рішення про те, що він не має права на імунітет, є "приголомшливим порушенням прецеденту та історичних норм".

Трамп хоче, щоб Верховний суд призупинив дію рішення апеляційного суду - це дасть змогу заморозити розгляд у суді першої інстанції. Поки Трамп судиться з питання імунітету, судовий розгляд затягнувся на два місяці, а спочатку призначена дата судового засідання на 4 березня вже була перенесена.

Якщо судді швидко відхилять прохання Трампа про відтермінування, справу повернуть до суду першої інстанції, і колишній президент зможе постати перед судом за федеральними обвинуваченнями, пов'язаними з виборами, вже цієї весни.

З іншого боку, якщо судді задовольнять прохання про призупинення, це, найімовірніше, призведе до багатомісячної затримки будь-якого судового процесу в цій справі, що майже гарантує конфлікт із Республіканським національним з'їздом у липні або розпал сезону загальних президентських виборів наприкінці літа або восени.

Для надання відстрочки потрібна підтримка п'яти суддів.

Судові справи проти Трампу

Дональду Трампу висунуто 91 кримінальне обвинувачення у трьох справах. Його звинувачують у виплаті 130 тисяч доларів порноактрисі Стормі Деніель, підриві виборів 2020 року і неправомірному розпорядженні секретною інформацією після того, як він залишив посаду.2024 року суд почне розглядати ще одне звинувачення щодо колишнього президента США - цього разу щодо штурму Капітолію.

Вибори в США та проблеми з балотуванням Трампа

Чергові президентські вибори у Сполучених Штатах заплановані на 5 листопада 2024 року.

Згідно з прогнозами головним кандидатом від демократів може стати чинний американський лідер Джо Байден. Водночас у кандидата від республіканців є непогані шанси стати Дональд Трамп.

20 грудня 2023 року Верховний суд Колорадо заборонив Трампу брати участь у праймериз на території штату через 14 поправку Конституції США. Вона забороняє участь у виборах організаторів та бунтівників, яким суд визнав штурм трампістами Капітолію 6 січня 2021 року.

Команда екс-президента подала апеляцію на це рішення до Верховного суду США. Судді вже розпочали розгляд. Рішення очікується 8 лютого, воно, ймовірно, буде застосовано на території усієї країни.

Трамп закликав Верховний суд скасувати рішення про заборону брати участь у праймеріз у Колорадо.

Тим часом Джо Байден та Дональд Трамп стали лідерами праймеріз у штаті Нью-Гемпшир.

Оценка материала:

5.00 / 4
Трамп звернувся до Верховного суду за захистом від кримінального переслідування 5.00 5 4
Політика / Світ
14.02.2024 573
Еще материалы раздела «Світ»