<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  У Зеленського про обмеження для чоловіків за кордоном: дистанційних документів не буде  Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологинівсі новини дня
Бізнес
Економіка
14.02.2024 256

НБУ поскаржився, що експортери неохоче заводять валюту в Україну

Голова Національного банку Андрій Пишний заявив, що обсяг неповерненого експортного виторгу за час війни зріс майже удвічі.

Це одна з проблем, яка сповільнює подальшу валютну лібералізацію, цитує голову НБУ Інтерфакс-Україна.

"Неповернений експортний виторг за час війни зріс майже вдвічі. Це проблема, і про це треба говорити. Так само ми бігаємо за схемами, пов'язаними з фіктивним імпортом, що знекровлює наші золотовалютні резерви", – сказав він на заході Global Outlook у Києві.

Другий чинник, який не дозволяє швидше пом'якшувати валютну політику, – це перебої з отриманням міжнародної фінансової допомоги.

Але Пишний упевнений, що навіть у таких умовах Україна вистоїть. "Вибору немає, майже два роки вистояли в ситуації, коли було складніше", – сказав Пишний.

Він додав, що Україні вже вдалося два місяці 2024 року вистояти практично без зовнішньої допомоги, хоча ще у 2022 році такий сценарій здавався нереалістичним.

Поки що НБУ не відмовляється від свого базового прогнозу, де закладено отримання зовнішньої допомоги в запланованому розмірі – $37 млрд.

Другий етап валютних пом'якшень із боку НБУ передбачатиме подальшу лібералізацію торгового фінансування, можливості управління валютними ризиками банків, а також дозвіл на репатріацію відсотків за "старими" борговими зобов’язаннями.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ поскаржився, що експортери неохоче заводять валюту в Україну 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
14.02.2024 256
Еще материалы раздела «Економіка»