<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  У Зеленського про обмеження для чоловіків за кордоном: дистанційних документів не буде  Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологинівсі новини дня
18.02.2024 248

Кого роботодавці в Україні шукають найбільше

Від початку війни ринок праці стикнувся з "кадровим голодом". Через низку причин, серед яких переміщення громадян всередині країни, виїзд за кордон, мобілізація, виник дефіцит кваліфікованих спеціалістів у багатьох галузях, а також нестача представників робітничих професій з досвідом.

Крім того, стабільно високим залишається попит на працівників у сфері обслуговування та торгівлі. За даними дослідження порталу Work.ua, найбільше пропозицій роботи в січні 2024 було для продавців-консультантів, менеджерів із продажу, бухгалтерів, водіїв, касирів, кухарів, вантажників, менеджерів по роботі з клієнтами, адміністраторів, торгових представників, комірників.

Роботодавцям найважче знаходити фахівців робітничих професій і медиків. Шукачі рідко відгукуються на такі вакансії:

  • машиніст теплотяга;
  • складач поїздів;
  • фахівець із каменеобробки;
  • гірник;
  • лікар (онкохірург, ендокринолог, оториноларинголог, гастроентеролог, гірудотерапевт).

У Державній службі зайнятості (ДСЗ) більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (21%), в оптовій та роздрібній торгівлі (15%), на транспорті та пошті (10%), у сфері освіти (9%), у сфері охорони здоров'я та наданні соціальної допомоги (8%).

Через ДСЗ роботодавці найбільше шукають:

  • кваліфікованих робітників з інструментом (22% всіх поданих вакансій)

Швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, пекар, маляр;

  • робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (15% від усіх вакансій)

Водій, токар, оператор/машиніст котельні, тракторист, водій навантажувача, оператор заправних станцій, машиніст екскаватора, дорожній робітник, фрезерувальник, оператор верстатів, машиніст крана.

Раніше спеціалісти ДСЗ зазначали, що основними проблемами на ринку праці є професійно-кваліфікаційний дисбаланс та окремі відмінності між попитом та пропозицією робочої сили.

За низкою професій кількість вакансій у базі служби зайнятості суттєво перевищує чисельність зареєстрованих безробітних. Зокрема, йшлося про професії лікаря, електромонтера тощо.

Оценка материала:

5.00 / 1
Кого роботодавці в Україні шукають найбільше 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
18.02.2024 248
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»