<
НОВИНИ ДНЯ: Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі США  Швидка паска без метушні з тістом: рецепт пишної та смачної випічки  Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  У Зеленського про обмеження для чоловіків за кордоном: дистанційних документів не буде  Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великденьвсі новини дня
Політика
Світ
20.02.2024 467

Фінансові санкції США вдарили по турецько-російській торгівлі, - Reuters

Загроза США застосувати санкції до фінансових компаній, що ведуть бізнес із Росією, охолодила турецько-російську торгівлю, порушивши або сповільнивши деякі платежі як за нафту, що імпортується, так і за турецький експорт.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Грудневий пакет США прямо не стосувався енергетики, але він ускладнив деякі турецькі платежі за російську нафту, а також російські платежі за широкий спектр турецького експорту, повідомили джерела агентства.

Санкції США спрямовані на те, щоб скоротити доходи Кремля та зірвати його війну проти України, не задушивши потоки російської нафти на світові ринки, щоб уникнути політично чутливого стрибка цін на бензин у США перед президентськими виборами в листопаді.

Однак, за словами нафтотрейдерів, проблеми з оплатою, аналогічні тим, з якими зараз стикається Туреччина, вже порушили постачання російської нафти до Індії та ускладнили постачання до ОАЕ та Китаю.

Росія є найбільшим експортером сирої нафти та дизельного палива в бідну енергоресурсами Туреччину, члена НАТО, поставивши 8,9 млн тонн сирої нафти та 9,4 млн тонн дизельного палива за 11 місяців до листопада.

За словами чотирьох джерел, проблеми з платежами, що виникають, пов'язані з тим, що турецькі банки переглядають бізнес і посилюють вимоги до російських клієнтів. Вони не порушили постачання сирої нафти до Туреччини, затримавши лише невелику кількість вантажів, повідомили два джерела у нафтовій галузі.

Джерело в російській нафтовій компанії повідомило, що російські експортери нафти не отримували платежів із Туреччини протягом двох-трьох тижнів.

"Проводити деякі платежі за енергоносії до Росії стало складно, особливо після нових санкцій наприкінці грудня. Деякі платежі були зірвані", - повідомило турецьке джерело, знайоме з питанням платежів.

Джерело в турецькій нафтовій промисловості заявило, що проблеми з платежами почалися після грудня.

Анкара виступає проти санкцій Заходу щодо Москви, незважаючи на те, що вона критикувала вторгнення Росії до України два роки тому. Протягом усього конфлікту їй вдавалося підтримувати тісні зв'язки як із Москвою, так і з Києвом.

Хоча Анкара заявила, що санкції не вдасться обійти на турецькій землі, минулого року Вашингтон посилив тиск із метою зупинити транзит товарів подвійного призначення, які Росія могла б використати на полі бою, і попередив, що турецькі банки та компанії можуть постраждати від вторинних санкцій.

Ретельна перевірка

Порушення російсько-турецьких платежів почалося, коли 22 грудня Байден підписав указ, погрожуючи фірмам, які допомагають Росії обходити санкції, ризиком втратити доступ до фінансової системи США.

Фінансові установи, які ведуть бізнес від імені осіб, які зазнали санкцій США, перебувають під загрозою, йдеться в указі.

Голова ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна заявила у п'ятницю, що виникли додаткові труднощі у зовнішньоторговельних операціях, пов'язані з розрахунками та логістикою.

Один турецький банкір заявив, що банки проводять "надзвичайно ретельні" процедури щодо санкцій, а відділи дотримання вимог уважно вивчають усі транзакції.

Високопосадовець Держдепартаменту США повідомив Reuters, що його надихають повідомлення про те, що турецькі банки переглядають існуючий бізнес і посилюють свої програми дотримання вимог для російських клієнтів.

"Поправка президента від 22 грудня до наших повноважень щодо санкцій щодо Росії підтвердила те, що ми говорили раніше: іноземні фінансові установи несуть відповідальність за те, щоб вони не обробляли транзакції, які приносять вигоду російським військовим чи іншим чином дозволяють обійти наші заходи", - сказав він.

Початкові дані показали, що турецький експорт до Росії впав на 39% у річному обчисленні до 631 млн доларів у січні. Імпорт із Росії у січні впав на 20,2% до 4 млрд доларів.

За словами джерел, більша частина впливу припала на торгівлю, не пов'язану з нафтою. "Експорт техніки, зокрема, припинився просто через схожість з військовою технікою", - повідомило перше джерело, знайоме з питанням.

"Справжня проблема виникає не з платежем, який Туреччина має зробити, а з платежем, який Туреччина отримає. Це показує високий рівень нерішучості турецьких банків щодо санкцій", - сказало джерело.

Грудневий пакет США

Нагадаємо, президент США Джо Байден 22 грудня підписав указ про посилення санкцій щодо фінансових установ, які допомагають Росії. Цим банкам можуть закрити доступ до фінансової системи США, що означає фактичне знищення фінустанови.

Оценка материала:

5.00 / 2
Фінансові санкції США вдарили по турецько-російській торгівлі, - Reuters 5.00 5 2
Політика / Світ
20.02.2024 467
Еще материалы раздела «Світ»