<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
20.02.2024 219

В Україні на 12,4% зросли кредити

В банках України спостерігається стрімке зростання гривневого кредитування бізнесу.

Така тенденція зберігається за спостереженнями аналітиків Національного банку України вже два останні квартали поспіль. На розширення кредитування впливає зростання попиту та наявність можливостей для надання кредитних коштів, які є в резервах комерційного банківського сектору.

Найбільший темп зростання демонструє сектор малого і середнього бізнесу, який отримав темп зростання на рівні 12,4%. “Гривневе кредитування надалі триває переважно в межах програми “Доступні кредити 5-7-9%”, – уточнює НБУ.

В цілому позики за пільговою програмою зросли на 34% за рік. Це в більшості випадків є кредити для мікропідприємництва та більшого бізнесу, що використовуються для сфери торгівлі та енергопостачання.

“Обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля третій квартал поспіль збільшуються здебільшого завдяки активному картковому кредитуванню”, – вказує НБУ.

Експерти Національного банку вказують і на побічні стимули, які вплинули на зростання попиту у цьому сегменті кредитного фінансування. Зокрема, кредити за програмою “єОселя” теж вплинули на зростання попиту кредитування та певним чином “розігріли” кредитний сектор у цьому напрямку.

“Якість портфеля протягом року нормалізувалася, рівень дефолтів знижувався в усіх сегментах”, – дає позитивну і оптимістичну оцінку НБУ, щодо кредитування у бізнес-проєктах.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні на 12,4% зросли кредити 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
20.02.2024 219
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»