<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Політика
Світ
28.02.2024 724

У Держдепі США відреагували на заклики визнати Росію державою-спонсором тероризму

У Державному департаменті США вважають, що визнання Росії державою-спонсором тероризму може мати "незаплановані наслідки".

_departament_ssha_mzs_gettyimages_1248277392_254a9b827a7a1d2a7fea015417a17a8b_650x410_28.02.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Голос Америки".

Що передувало

Після смерті російського опозиціонера Олексія Навального в США закликали внести Росію до переліку держав-спонсорів тероризму.

"Давайте визнаємо Росію спонсором тероризму в рамках законодавства США. Давайте змусимо їх заплатити ціну за вбивство Навального", - заявив сенатор від Республіканської партії Ліднсі Грем.

Він припустив, що відповідний законопроєкт може бути зареєстрований в американському Конгресі вже незабаром.

Що кажуть у Держдепі США

"Ми маємо дуже серйозно в цьому питанні поставитися до незапланованих наслідків", - сказала друга заступниця держсекретаря США Юрі Кім.

Вона послалась на позицію президента США Джо Байдена з цього питання у вересні 2022 року. Тоді він висловився проти включення Росії до переліку держав-спонсорів тероризму.

Пізніше речниця Білого дому Карін Жан-П'єр пояснила, що на думку президента США, "це не є найефективніший чи найсильніший шлях вперед, аби притягнути Росію до відповідальності".

Вона зауважила, що таке визначення може мати непередбачувані наслідки для України й для всього світу.

Список держав-спонсорів тероризму

США включили чотири країни до переліку держав-спонсорів тероризму: Кубу, Північну Корею, Іран та Сирію.

Включення до переліку держав-спонсорів тероризму передбачає чотири основні категорії санкцій з боку США, включаючи обмеження на надання допомоги США, заборону на оборонний експорт та продаж, певні обмеження на експорт товарів подвійного призначення та інші фінансові обмеження.

Також передбачено покарання для осіб та держав, які ведуть торгівлю з такими країнами.

У червні 2023 року у Конгрес США внесли законопроект про визнання РФ країною-спонсором тероризму. Ініціативу підтримали представники й Демократичної та Республіканської партій. Однак законопроект так і не ухвалили.

Оценка материала:

5.00 / 4
У Держдепі США відреагували на заклики визнати Росію державою-спонсором тероризму 5.00 5 4
Політика / Світ
28.02.2024 724
Еще материалы раздела «Світ»