<
НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація по-новому: хто може виїхати за кордон і що для цього потрібно  У Трампа згадали про Україну при формуванні президентської програми нацбезпеки  На початку тижня в Україні стане ще холодніше: прогноз погоди на 13 травня  Україну накриє похолодання, місцями дощитиме: прогноз на початок тижня  В Україні у понеділок до +14°, подекуди - невеликий дощ  Синоптики розповіли про погоду на робочий тиждень в Україні  На Україну чекають заморозки: прогноз погоди на 13 травня всі новини дня
Політика
Європа
28.02.2024 446

Гучна заява Макрона про війська НАТО в Україні: чи готовий Захід вступити у війну із РФ

За словами Зеленського, Україна не веде переговорів із західними партнерами про перекидання військ НАТО.

65ab7db4fb6192dd08168b4deb7c3e14_28.02.24

На Заході знову заговорили про ймовірність відправки військ НАТО до України. Це питання час від часу з'являється в інформаційному просторі. Так, 26 лютого президент Франції Еммануель Макрон не виключив, що у майбутньому західні війська можуть бути введені на територію України

Чи дійсно військові країн-членів НАТО можуть перекинути до України, коли і за яких умов це може статися - пише ТСН.ua.

Зауважимо, що станом на ранок 27 лютого у НАТО не прокоментували заяви західних лідерів.

Макрон не виключає можливості введення військ НАТО

У Франції відбулася конференції на підтримку України, на яку зібралися західні лідери. За підсумками зустрічі президент Еммануель Макрон заявив, що деякі країни НАТО можуть перекинути власні військові сили на війну до України. Однак, за його словами, консенсусу у цьому питанні немає.

"Але в цьому питанні в майбутньому нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну", - сказав Макрон.

Президент Франції нагадав, що раніше європейські країни не хотіли навіть обговорювати постачання зброї до України, але все змінилось.

"Багато людей, які сьогодні кажуть "Ніколи, ніколи", були тими самими людьми, які два роки тому казали "жодних танків, жодних літаків, жодних ракет дальнього радіусу дії". Давайте будемо достатньо скромними, щоб визнати, що ми часто відставали від графіка на шість-дванадцять місяців. Це і було метою сьогоднішньої дискусії: все можливо, якщо це корисно для досягнення нашої мети", - пояснив він.

Деякі члени НАТО і ЄС розглядають можливість відправлення військ до України - Фіцо

Напередодні зустрічі європейських лідерів у Парижі 26 лютого видання Reuters написало, що прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що декілька країн-членів НАТО і ЄС начебто розглядають можливість відправлення своїх військових до України.

"Низка країн-членів НАТО і ЄС розглядають можливість відправки своїх військ в Україну на двосторонній основі. Я не можу сказати, з якою метою і що вони повинні там робити, - сказав Фіцо.

Водночас він додав, що його країна не відправлятиме своїх військових до України, однак поважатиме рішення країн НАТО, якщо вони погодяться ввести сили Альянсу до України.

Дуда повідомив про рішення лідерів Європи

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю для видання Польське радіо повідомив, що під обговорення ідея про відправлення військ НАТО та ЄС до України викликала найбурхливішу дискусію.

"Найбурхливіша дискусія розгорнулася навколо питання відправлення солдатів до України. І тут теж не було абсолютно ніякої згоди", - сказав Дуда після зустрічі, додавши, що жодного ентузіазму щодо цієї ідеї не було.

Також він додав, що на зустрічі були президенти, очільник урядів та міністри 28 країн, які обговорили подальшу підтримку України. Засідання відбулося з ініціативи президента Франції Еммануеля Макрона.

Коли сили НАТО можуть бути в Україні: Зеленський відповів

У неділю, 25 лютого, президент України Володимир Зеленський на пресконференції назвав умову, за якої Альянс може ввести свої сили до України. Глава держави наголосив, що армії західних партнерів можуть з’явитися на території нашої держави і вести бойові дії лише в одному випадку, коли Україна стане членом НАТО.

За його словами, Україна не веде переговорів із західними партнерами про перекидання військ НАТО.

"Якщо Україна буде в НАТО, для нас це найпотужніші безпекові гарантії, тоді ми будемо використовувати 5 статтю", - наголосив він, однак додав, що такий варіант малоймовірний.

Полковник британської армії назвав умову для введення військ НАТО

Місяцем раніше полковник британської армії у відставці Хеміш де Бреттон-Гордон припускає, що НАТО може відправити війська на територію України. Умова - якщо ЗСУ зіткнуться з великими проблемами на фронті.

На його думку, НАТО "може вступити у війну з Росією протягом найближчих кількох років, якщо на війні в Україні щось піде не так".

"Захід зробив усе (для України - ред), крім введення своїх військ. Не виключено, що якщо Росія почне досягати серйозного прогресу, НАТО і західним союзникам, таким як Австралія, доведеться переглянути свою позицію", – сказав він в інтерв'ю TalkTV.

Нагадаємо, раніше ми публікували про чотири сценарії війни очима Заходу: від перемоги Росії, до поступок і переговорів на невигідних для України умовах.

Оценка материала:

5.00 / 3
Гучна заява Макрона про війська НАТО в Україні: чи готовий Захід вступити у війну із РФ 5.00 5 3
Політика / Європа
28.02.2024 446
Еще материалы раздела «Європа»