<
НОВИНИ ДНЯ: Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
28.02.2024 653

Збільшення цін на цемент: що вплинуло на виробництво автоклавного газобетону

Російська агресія принесла на територію України чимало руйнувань: для відновлення зруйнованих житлових будинків, заводів, транспортних розвʼязок нашій державі доведеться витратити десятки мільйонів тонн чистого цементу. Проте, на жаль, за передбаченнями та оцінками експертів галузі, імовірно, для післявоєнної відбудови такої кількості будматеріалу нашій країні не вистачатиме.

У коментарі виданню «Подробиці» директор Всеукраїнської Асоціації виробників Автоклавного газобетону (ВААГ) Олег Сиротін розповів: хоча наразі галузь його діяльності не зіштовхнулася з дефіцитом цементу, та уже відчуває збільшення вартості на будматеріал.

«Що стосується виробників автоклавного газобетону, то наша галузь поки не відчуває дефіциту цементу. Але відчуває збільшення ціни на нього. У 2023 році ціна на цемент для нашої галузі зросла на 25%, у той же час ціни на автоклавний газобетон за рік зросли на 9%, що в межах реальної інфляції у країні», — пояснив він.

Сиротін пояснив: наразі виробники автоклавного газобетону, розуміючи відповідальність бізнесу в розвʼязанні питання доступності житла для постраждалого від війни із рф населення, намагаються утримувати зростання відпускних цін на власну продукцію.

«У цементу немає товарів-замінників, він сам по собі природний монополіст для будівельної галузі, тому й відповідна цінова політика. Безперечно, у 2023 році собівартість виробництва цементу росла, але чи пропорційні ці тенденції зростання – це велике питання до виробників цієї продукції», — додав директор Всеукраїнської Асоціації виробників Автоклавного газобетону.

Зауважмо: раніше керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь попереджав про загрозу підвищення цін на цемент, заявивши про суттєве погіршення економічної ситуації в Україні у звʼязку з війною, коли ціни на будматеріали лише збільшуються. Їхньої стабілізації — очікувати не слід: існує загроза захоплення ринку міжнародними компаніями й підвищення вартості на позиції, необхідні для відбудови нашої держави, каже Ведмідь.

Однак, заявивши про початок розслідування стосовно узгодженої дії між компаніями Dyckerhoff та CRH, на відповідну загрозу захоплення будівельного ринку відреагував Антимонопольний комітет України.

У статті йдеться, що світовий лідер із виробництва цементу CRH збирається купити в Україні ще два заводи Dyckerhoff й отримати в такий спосіб найбільшу частку на ринку виробництва та розподілу цементу. Воно б то нічого, якби завдяки цьому ірландська компанія  фактично не мала можливості стати монополістом і підвищувати ціни на будівельні матеріали.

Так, у разі, якщо на цементному ринку виникне компанія-монополіст, будівельна галузь відчує на собі негативні наслідки, підтвердив Олег Сиротін.

«Необґрунтоване зростання цін на цемент, не прив'язане до змін собівартості, буде неминучим. А по технологічному ланцюжку будівельного виробництва це потягне за собою здорожчання квадратних метрів житла», — пояснив він.

Оценка материала:

4.75 / 4
Збільшення цін на цемент: що вплинуло на виробництво автоклавного газобетону 4.75 5 4
Бізнес / Ринки та компанії
28.02.2024 653
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»