НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Політика
Світ
29.02.2024 481

Британська розвідка назвала важливі наслідки для Кремля від вторгнення в Україну

Війна проти України сприяла суттєвій зміні відносин Росії із країнами колишнього Радянського Союзу. З лютого 2022 року, незважаючи на різницю між країнами, загальний вплив Росії на найближчих сусідів знизився.

gettyimages_1237394406_f0a086c3e22c5f22de92c3edd341b72a_650x410_29.02.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter.

Як наголошується у зведенні, Росія майже напевно продовжує розглядати збереження свого впливу в цих країнах як пріоритет зовнішньої політики, що має вирішальне значення для внутрішньої безпеки та економіки.

За даними британської розвідки, ресурси, які Росія виділила на Україну, та її нездатність досягти військового прориву поставили під сумнів традиційну позицію Росії як гаранта регіональної безпеки. Порушення Росією суверенітету України підвищило ймовірність загрози безпеці з боку Росії. Спад російської економіки та ризик вторинних санкцій посилили стурбованість щодо економічної залежності від Росії.

У відповідь на ці тенденції держави колишнього Радянського Союзу активізували зусилля щодо диверсифікації своїх економічних, політичних відносин та відносин у галузі безпеки, щоб зменшити свою залежність від Росії.

"Хоча Росія зберігає значну присутність, як відкриту, так і приховану, в регіоні, здатність Кремля досягати своїх цілей та завдань майже напевно значно знизилася за останні два роки", - зазначають у Міноборони Британії.

Геть від Москви

Нагадаємо, однією з останніх невдач Кремля стало те, що Вірменія заморозила свою участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), де домінуючу роль відіграє Росія.

Як заявив прем'єр-міністр Пашинян, оскільки договір про колективну безпеку не виконувався щодо Єревана, особливо у 2021-2022 роках.

Пашинян розкритикував російську владу, заявивши, що кілька місяців тому Москва "відкрито закликала вірменське населення повалити владу". Він вважає, що пропаганда РФ проти нього не зменшується.

Казахстан, який побоювався російського вторгнення, вибудовує свої відносини з Пекіном та отримав від Китаю гарантії територіальної цілісності.

Оценка материала:

5.00 / 2
Британська розвідка назвала важливі наслідки для Кремля від вторгнення в Україну 5.00 5 2
Політика / Світ
29.02.2024 481
Еще материалы раздела «Світ»