<
НОВИНИ ДНЯ: У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасоквсі новини дня
Політика
Світ
11.03.2024 276

Обмежують вплив Китаю. США виділять понад 7 мільярдів доларів островам Тихого океану

Адміністрація американського президента Джо Байдена планує виділити більш як 7 мільярдів доларів на фінансування трьох тихоокеанських острівних держав, з якими Сполучені Штати підтримують економічні та оборонні зв'язки.

_prapor_kapitol_gettyimages_84368783_38d0444f3190631be2afa560edb5a83e_650x410_11.03.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

Офіційна представниця Держдепартаменту Джейн Боклейдж заявила, що бюджетний запит президента Байдена на 2024 фінансовий рік передбачає фінансування Маршаллових островів, Палау та Федеративних Штатів Мікронезії у розмірі 7,1 млрд доларів.

Боклейдж сказала, що Вашингтон працює над завершенням переговорів із трьома острівними державами щодо продовження терміну дії положень COFA, який спливає 2024 року для Палау, ФШМ і Маршаллових островів.

Три країни, звані Вільно асоційованими державами (ВАД), скаржилися, що допомога не встигає за зобов'язаннями США. Хоча вони, як і раніше, підтримують тісні зв'язки з Вашингтоном, критики попереджають, що нездатність досягти нових умов може підштовхнути їх звернутися до комуністичного режиму Китаю за фінансуванням або розширенням торгівлі та туризму.

Позиція Китаю

Під час дипломатичного перетягування каната Пекін успішно переманив на свій бік деякі тихоокеанські острівні держави. Після того, як Соломонові острови і Кірибаті змінили свою дипломатичну приналежність з Тайбея на Пекін,

Тайвань залишився з дипломатичним визнанням чотирьох тихоокеанських острівних держав.

Минулого року Пекін підписав безліч угод із деякими тихоокеанськими острівними державами, такими як Самоа і Соломонові острови. Однак через відсутність консенсусу серед лідерів тихоокеанських островів у травні 2022 року країнам регіону не вдалося підписати масштабну угоду в галузі безпеки та економіки.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Китай активізував військові дії проти Тайваню в "сірій зоні", насичуючи райони навколо острова повітряними кулями, безпілотниками та цивільними суднами.

Таким чином Пекін намагається виснажити противника напередодні потенційної відкритої війни.

Оценка материала:

5.00 / 2
Обмежують вплив Китаю. США виділять понад 7 мільярдів доларів островам Тихого океану 5.00 5 2
Політика / Світ
11.03.2024 276
Еще материалы раздела «Світ»