<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
10.03.2024 215

Як не натрапити на шахраїв в інтернеті

Навіть під час війни в Україні продовжують діяти шахраї. Громадянам слід бути пильними, щоб не стати жертвою аферистів під час продажу товарів в інтернеті.

У Кіберполіції розповіли, як захиститися від шахраїв.

У Кіберполіції пояснили, що шахраї можуть користуватися різними способами, щоб незаконно привласнити кошти громадян.

«Постраждати від дій аферистів в інтернеті можуть не тільки покупці, а й люди, які щось продають онлайн», – йдеться у повідомленні.

За однією з таких схем шахрай обирає оголошення про продаж товарів, зв'язується з продавцем та підтверджує намір купити товар.

Далі аферист стверджує, що вже здійснив оплату через службу доставки. Однак, щоб отримати гроші, продавець нібито має перейти за індивідуальним посиланням, надісланим шахраєм та вказати дані банківської карти, зокрема термін дії і CVV-код.

Також зловмисник намагається дізнатися у продавця залишок коштів на картці та код-підтвердження від банку. Отримавши цю інформацію, шахрай виводить гроші з рахунку жертви.

«Щоб ввести в оману продавців, зловмисники підробляють сайти, роблячи їх візуально схожими на справжні вебресурси відомих торгівельних інтернет-майданчиків. На таких фішингових сторінках також може бути форма зворотного зв’язку в чаті або номер телефону, але вони не пов’язані зі справжньою службою підтримки відповідного сервісу», – пояснили у Кіберполіції.

Для захисту від шахраїв треба дотримуватися таких рекомендацій:

  • Обговорювати деталі угоди виключно на платформі торговельного майданчика або використовуючи його додаток. Не погоджуватися на спілкування в месенджерах, навіть якщо це видається зручнішим.
  • Не вводити реквізити платіжних карток (CVV-код і термін дії) на незнайомих платформах. Також не передавати стороннім ці дані в інший спосіб. Якщо треба отримати кошти на картку, зазначена інформація відправнику взагалі не потрібна.
  • Не повідомляти стороннім особам інформацію про залишок коштів на рахунках. Також не передавати нікому коди, які надсилає банк.

У Кіберполіції наголосили, що українці можуть безкоштовно перевірити сайт онлайн-магазину за допомогою сервісу Асоціації «ЄМА» CheckMyLink.

«Окрім цього, здійснюйте самостійну перевірку: почитайте відгуки про продавця та дізнайтеся історію роботи Інтернет-магазину. Уважно перевірте url-адресу сайту та прогляньте інші його сторінки», – йдеться у повідомленні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як не натрапити на шахраїв в інтернеті 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
10.03.2024 215
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»