<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
15.03.2024 199

НБУ пояснив різке уповільнення інфляції в Україні

У лютому 2024 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 4,3%. Темпи зростання цін були нижчими за траєкторію січневого прогнозу НБУ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар з інфляції Національного банку України (НБУ).

"У лютому інфляція сповільнювалася швидше за прогноз. Така динаміка зумовлювалася збільшенням пропозиції окремих продуктів харчування, вторинними ефектами від значних врожаїв, контрольованою ситуацією на валютному ринку та подальшою дією мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ", - йдеться в повідомленні.

Водночас, як зазначили в НБУ, базова інфляція знижувалася повільніше за прогноз (до 4,5%). Це зокрема зумовлено ефектами блокади західних кордонів, що спричинили подорожчання окремих продуктів харчування і непродовольчих товарів. Також на ціни тиснуло поступове підвищення заробітних плат в умовах дефіциту кадрів на ринку праці.

Ціни на сирі продукти харчування знизилися на 0,3% р/р. Відчутно подешевшали в річному вимірі яйця завдяки нарощуванню виробництва та переорієнтації виробників на внутрішній ринок, йдеться в огляді.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися до 10,1% р/р. Далі повільніше дорожчали алкогольні напої та тютюнові вироби через зменшення тиску з боку виробничих витрат та тиск з боку нелегальної продукції.

Мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення надалі стримував адміністративну інфляцію. Натомість пришвидшилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, йдеться в огляді.

Ціни на пальне зросли на 5,0% р/р. "Ціни на пальне в лютому відновили зростання. Це зумовлено передусім логістичними труднощами, які вплинули насамперед на ціну автомобільного газу, а також зростанням світових цін на нафту", - пояснили в НБУ.

Подорожчання оброблених продовольчих товарів незначно пришвидшилося (до 5,6% р/р).

Ціни на непродовольчі товари надалі знижувалися (на 0,5% р/р) переважно за рахунок поглиблення падіння цін на одяг та взуття. Водночас ціни на інші непродовольчі товари зростали повільніше, ніж у січні, що, зокрема, може пояснюватися контрольованою ситуацією на валютному ринку.

Темпи зростання вартості послуг у лютому сповільнилися до 9,8% у річному вимірі, насамперед під впливом зменшення тиску з боку витрат на продовольчу сировину та енергію.

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ пояснив різке уповільнення інфляції в Україні 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
15.03.2024 199
Еще материалы раздела «Економіка»