<
НОВИНИ ДНЯ: Уряд Британії занепокоєний через злочинну діяльність російських шпигунів  Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США  Що додати до паски щоб вона довго не черствіла, як її зберігти свіжою  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  У Харкові змінять назву двом станціям метро  ЗМІ опублікували мирний договір між Україною та РФ, узгоджений на початку 2022 року  Булгур із грибами: дуже швидкий рецептвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.03.2024 381

Що потрібно зробити з виноградом навесні, щоб влітку бути з врожаєм: корисні поради

Виноград потребує постійної уваги, розповідаємо, як доглядати за виноградом навесні.

1f7fc72b34d2eefcb3824b0e54e3a65e_18.03.24

Вчасно приберіть укриття та огляньте лозу

Догляд за виноградом навесні починається зі звільнення його від укриття та ретельного огляду лози. Занадто рано відкривати виноград не потрібно. Рослина може потрапити під весняні заморозки, молоді пагони можуть померзнути. Пише ТСН. 

Прибирати укриття потрібно, коли земля просохне, а середня температура досягне 5-ти градусів тепла.

Після зняття укриття потрібно уважно оглянути кущ. Лоза могла підіпріти, що добре помітно за плямами чорного кольору і, можливо, цвілі. Найкраще обробити такі пагони мідним купоросом або бордоською рідиною.

Необхідно видалити навколишню мульчу, тоді ґрунт навколо коренів прогріється швидше і процес переходу рослини до активної фази прискориться.

Обрізання виноградної лози

Обрізати лозу потрібно до початку руху соку. Сорти, які не бояться морозу, можна обрізати вже в березні. Вибір періоду обрізання залежить і від віку кущів — у перші 2-3 роки лозу потрібно обрізати лише в теплий сезон.

Обрізання винограду проходить у два етапи — етап, що оздоровлює, та етап формування. Оздоровче весняне обрізання передбачає видалення відмерлих, хворих і переморожених частин. Формувальне обрізання підсилює стебло, омолоджує і забезпечує збільшення обсягу поживних речовин.

Нерідко обрізання винограду навесні закінчується порушенням стовбурної структури, внаслідок чого починає текти сік лози, вона "плаче". Хоча це і вказує на повноцінне функціонування кореневої системи куща, з іншого боку, це може погано позначитися на майбутньому плодоносінні.

Якщо весняне обрізання винограду призвело до рясного, довготривалого соковиділення, можна припинити його за допомогою різноманітних способів — обмазування спеціальними розчинами, стягування алюмінієвим дротом, використання спеціальних готових засобів.

Якщо перш ніж обрізати, добре розпушити ґрунт, посилиться інтенсивність кореневого дихання лози і природна «сльозотеча» зменшиться.

Коли бруньки на лозі почнуть набрякати, обрізати виноград вже пізно. В цей час краще зробити кореневу підгодівлю.

Оброблення лози проти хвороб та шкідників

Перший раз оброблення лози потрібно робити одразу після звільнення її від укриття  Обробити від шкідників потрібно 3%-м розчином мідного або залізного купоросу.

Друге оброблення проводиться інсектицидами та акарицидами за середньодобової температури близько 10-ти градусів і в разі появи зелених пагонів із 3-5 листочками.

Трете оброблення проводять перед цвітінням препаратами, що містять мідь.

До універсальних засобів для оброблення від шкідників та хвороб належить 1%-ва бордоська рідина, Своєчасне поливання винограду бордоською рідиною захистить його від грибкових захворювань.

Підживлення винограду навесні

В перші 3 роки життя молодий саджанець не потрібно підгодовувати. Внесеного до лунки під час садіння цілком вистачає на цей час.

Підживлювати добривами потрібно на четвертому році життя саджанців для стимулювання утворення на них кистей.

Досвідчені садівники під час садіння саджанця вкопують поруч трубу, через яку і підгодовують та поливають виноград. Можна залити добрива до рову, викопаного на відстані 50-80 см від куща, глибина його має бути 40-50 см. Перед кожною підгодівлею кущі винограду добре поливають.

Коли кущ винограду ще не прокинувся, підгодовувати його треба розчинами з суперфосфату, аміачної селітри, сульфату калію. Другий раз виноград підгодовують цим же розчином за 2 тижні до початку цвітіння. Після зав'язування плодів виноград підгодовують втретє цим же розчином, але без азотної складової — аміачної селітри. Можна використовувати органічні добрива, як-от гній, рідкий настій курячого посліду тощо.

Оценка материала:

5.00 / 3
Що потрібно зробити з виноградом навесні, щоб влітку бути з врожаєм: корисні поради 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
18.03.2024 381
Еще материалы раздела «Суспільство»