<
НОВИНИ ДНЯ: НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurusвсі новини дня
Політика
Росія
19.03.2024 232

Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW

Міністерство оборони Росії замінило командувача Чорноморського флоту з розрахунком захистити Чорноморський флот від українських ударів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

На думку військових аналітиків, позиція міністра оборони РФ Сергія Шойгу щодо "захисту" Чорноморського флоту створює умови, щоб міністр міг або приписати собі заслуги, якщо ЧФ ефективніше захищатиметься від українських ударів, або ж звинуватив інших командирів, якщо ЧФ зазнає невдачі в цих зусиллях.

Зазначається, що удари ЗСУ в Чорному морі змусили ЧФ передислокувати більшість своїх військово-морських засобів з головної бази у Севастополі на менші бази та з меншими спроможностями у Новоросійську та інших місцях.

За даними Центру стратегічних комунікацій Збройних сил України (StratCom), українські удари вивели з ладу приблизно 33% бойових кораблів ЧФ станом на початок лютого 2024 року, зокрема 24 кораблі та один підводний човен.

У звіті ISW також зазначається, що Шойгу відвідав командний пункт Чорноморського флоту в окупованому Севастополі у Криму, де він отримав доповіді про українські операції та ефективність ЧФ.

За його словами, ЧФ повинен проводити щоденні навчання з відбиття ударів та наказав флоту встановити додаткове озброєння, зокрема великокаліберні системи і кулемети для посилення російської оборони.

"Шойгу також заслухав доповідь від російського віце-адмірала Сергія Пінчука, який, за повідомленнями деяких російських джерел, нещодавно замінив адмірала Віктора Соколова на посаді командувача ЧФ. Однак ISW не може підтвердити цю заяву", - йдеться у звіті.

Ситуація у Чорноморському флоті РФ

Після низки суттєвих втрат російських кораблів у Чорному морі, 10 березня Міноборони РФ усунуло адмірала Миколу Євменова з посади головнокомандувача ВМФ РФ і замінило командувачем Північного флоту адміралом Олександром Моїсеєвим.

У ВМС України зазначили, що наразі Росія перебуває в ситуації, коли їй доводиться шукати рішення задля уникнення подальших втрат на морі.

В ніч з 4 на 5 березня спецпідрозділ ГУР МО "Group 13" неподалік від Керченської протоки завдав удару патрульному кораблю Чорноморського флоту "Сергій Котов". Внаслідок атаки морськими дронами Magura V5 корабель було ліквідовано. Це третє судно Чорноморського флоту Росії, яке затонуло за останні п'ять тижнів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW 5.00 5 2
Політика / Росія
19.03.2024 232
Еще материалы раздела «Росія»