<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізаціювсі новини дня
Політика
Україна
19.03.2024 215

ЄС не хоче публічно працювати над вступом України, Politico дізналось причину

Європейський союз наразі не хоче публічно говорити про прийняття нових членів на тлі протестів з боку фермерів, а також майбутніх виборів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

На думку фермерів, вони застрягли в програшній битві через конкуренцію з дешевим імпортом з-поза меж ЄС, а також шоковані високими цінами за пальне й екологічними нормами Брюсселя.

Тим часом європейські лідери йдуть на поступки, аби заспокоїти фермерів та зводять до мінімуму розмови про розширення блоку, особливо коли до виборів в ЄС залишилось лише 3 місяці.

За словами деяких офіційних осіб союзу, вони бажають тримати в таємниці роботу з підготовки до остаточної інтеграції України, Молдови, а також ряду країн Західних Балкан через те, що це матиме побічні ефекти для фермерів.

"Давайте будемо чесними: ніхто не хоче говорити про це (розширення, - ред.) перед європейськими виборами. Розмови про зменшення субсидій для європейських фермерів - це не те, що ви хотіли б помістити на гасла вашої кампанії - або дати як виборчу амуніцію ультраправим", - заявив один з чиновників ЄС.

Тим часом президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка планує очолити чинну посаду вдруге, пообіцяла підготувати блок для України. Під час промови у вересні 2023 року вона заявила, що це питання важливо вирішити "сьогодні, якщо ми хочемо бути готовими до завтра" та закликала Європу "думати масштабно та створити власну долю".

Завдання щодо інтеграції України є "геркулесовим". Зруйнована війною країна стане найбільшою територією блоку, а Київ мав би значний вплив у Європарламенті та Раді ЄС.

Україна, коли стане членом блоку, матиме один із найнижчих ВВП, що створило б серйозне навантаження на політику згуртованості блоку. Інтеграції України означала б, що протягом семи років в країну надходитиме близько 186 мільярдів євро коштів ЄС. Це, зі свого боку означало б, що всім іншим країнам блоку "доведеться платити більше і отримувати менше".

"Блок вирішив, що підготовка до остаточної інтеграції України, Молдови, Грузії та шести країн Західних Балкан має здійснюватися всередині країни, а не на очах громадськості", - додає видання.

Politico відзначає, що під час найближчого саміту європейські лідери майже не торкнуться теми розширення блоку й планують просто "підвести підсумки" щодо майбутніх задач.

Очікувалось, що Комісія опублікує повідомлення щодо реформи перед розширення ще наприкінці лютого, але цього не сталось. За словами інших чиновників ЄС, проєкт був сильно пом'якшений.

"Ви можете відчути велику нервозність щодо цього документа в рядах Комісії. Звичайно, передвиборчий період не допомагає", - відзначив один з дипломатів.

За словами інших офіційних осіб, справжні дебати щодо розширення розпочнуться вже після європейських виборів. Наприкінці червня європейські лідери підпишуть так званий стратегічний порядок денний наступної Єврокомісії, зокрема, внутрішньоєвропейську реформу. Зокрема очікується, що Польща, яке перейме ротаційне головування в Раді ЄС у 2025 році, почне закладати основу для розширення.

Оценка материала:

5.00 / 2
ЄС не хоче публічно працювати над вступом України, Politico дізналось причину 5.00 5 2
Політика / Україна
19.03.2024 215
Еще материалы раздела «Україна»