<
НОВИНИ ДНЯ: Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощівсі новини дня
Політика
Україна
21.03.2024 211

В Україні створять Національне військове кладовище. Хто має право на поховання

Національне військове меморіальне кладовище буде розташоване у Київській області. На його території будуть похоронені військовослужбовці та ветерани війни.

_viyskovi_traur_lichakivske_kladovishche_gettyimages_1833634597_d8dbc43b637a235ed4fda30815d7242e_650x410_21.03.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство у справах ветеранів.

Як розповіли у відомстві, перелік людей, які мають право бути похоронені на цвинтарі визначений законом Про поховання та похоронну справу.

Військовослужбовці:

- які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

- повні кавалери ордену Богдана Хмельницького, ордену За мужність, ордену княгині Ольги;

- які брали участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки;

- Герої України, яким з 2014 року вручили орден Золота Зірка.

Ветерани війни:

- учасники бойових дій: АТО, ООС, повномасштабне вторгнення Росії;

- люди з інвалідністю внаслідок війни: АТО, ООС, повномасштабне вторгнення Росії.

Також на кладовищі можна буде перепоховати видатних борців за незалежність України у XX столітті.

Окрім цього на перепоховання на Національному військовому кладовищі мають право військові, урна з прахом яких зараз знаходиться в колумбарній ніші на інших кладовищах.

Будівництво Національного військового меморіального кладовища

У квітні 2023 року року Київрада виділила земельну ділянку для розташування меморіального військового кладовища. Площа кладовища сягатиме майже 100 гектарів. Пізніше у Верховній раді зареєстрували законопроєкт щодо забезпечення розміщення меморіального кладовища, а в травні минулого року - підтримали.

В серпні 2023 року Кабінет міністрів прийняв документ, який врегульовує процедуру проєктування кладовища й механізм відведення земельних ділянок для зазначених потреб.

На засіданні 15 березня 2024 року уряд затвердив розташування Національного військово-меморіального кладовища. Воно буде заходитись на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району, що у Київській області.

За словами Шмигаля, першу чергу Національного військового меморіального кладовища відкриють в першій половині поточного року.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні створять Національне військове кладовище. Хто має право на поховання 5.00 5 2
Політика / Україна
21.03.2024 211
Еще материалы раздела «Україна»