<
НОВИНИ ДНЯ: До України повертаються заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"всі новини дня
Політика
Україна
24.03.2024 341

Зрубані хрести на дні та Голодомор: як будували ДніпроГЕС і які жахливі трагедії вона приховує

Російські терористи, як і нацисти та "червоноармійці" хочуть знищити ГЕС, щоб вбити українців.

5b4fb693c635131af427da1e37dab9ed_24.04.24

ДніпроГЕС за її майже столітню історію вже кілька разів намагались знищити. Під час Другої світової війни греблю підірвали спочатку радянські війська, коли німецькі окупанти наблизились до Запоріжжя. А потім її зруйнували і нацисти, коли відступали. Про амбітне будівництво СРСР та про роботу ДніпроГЕСу дотепер - ТСН розповідала у сюжеті в серпні 2021 року. Пише ТСН. 

Тоді команда "Телевізійної служби новин" проводила прямі ефіри з усіх обласних центрів України. І з Запоріжжя також. Тоді в країні теж була війна. Але ніхто і гадки не мав, що може статись із нашими мирними містами вже через шість місяців. І що росіяни знову захочуть знищити ДніпроГЕС.

ДніпроГЕС будували американські інженери

Все починалося наприкінці 20 років минулого століття. У радянської влади була амбітна мета - збудувати грандіозну споруду, яка б постачала електрику великим промисловим підприємствам. Але власними силами здійснити задумане в Союзі були не здатні. Місити ногами бетон – було ще можна, але потрібні були високі технології. Отже будівництвом керували американські інженери, все устаткування також везли з з-за кордону.

"За контрактом американцям - це американська компанія Г'ю Купера, повинні були заплатити чотири з половиною відсотки від вартості усього проекту. Щоб люди розуміли, скільки це грошей - сам Купер в інтерв'ю NYT після запуску ДніпроГЕСу сказав, що будівництво греблі коштувало сто мільйонів доларів", - розповідав краєзнавець Роман Акбаш.

Станцію звели в рекордні терміни – лише за чотири роки. Задля грандіозної мети не рахували ані грошей, ані ресурсів. На будівництві працювали комсомольці, селяни-утікачі та багато "зеків", які могли отримати паспорт з чистого аркушу. В газетах писали лише про досягнення великого будівництва. Про те, що на ньому відбувалося - ані слова. Найчастіші звернення до лікарів – поранення після поножів'я. Хоча алкоголь було заборонено продавати в радіусі півсотні кілометрів.

ДніпроГЕС запустили під час Голодомору

Урочистий запуск Дніпрогесу відбувся у жовтні 1932 року, коли в Україні був Голодомор.

Тоді поруч із будівництво у "Будинку маляти" в 32-33-их роках від голоду в ньому померло понад 700 дітей. У документах, що збереглися, зазначені їхні імена – Джек Лондон, Сталін, Перемога, а ще малюк на ім'я "Дніпробуд". Він помер від недоїдання за два дні після пуску ДніпроГЕСу.

"Впринципі можна провести паралель, що одну з цін, яку ми заплатили за ДніпрогГЕС - це також і цей голод. А де Радянський союз мав би валюту ще брати? Вони тільки починають індустріалізацію, вони тільки будують заводи і ДніпроГЕС. Тому також і за рахунок зерна", - каже краєзнавець Роман Акбаш.

Під час будівництва ДніпроГЕС затопили села

А ще - за рахунок місцевих жителів і тисяч затоплених будинків. Під час будівництва ДніпроГЕСу жителів сіл попередили – їхні будинки підуть під воду.

"І всі люди хотіли зібрати урожай – картоплю, капусту. І всі сиділи ждали. А вода підходе і буквально дня за два - все затопило", - згадує жителя села Волоське Олекса Горестримба.

Кладовища із зрубаними хрестами на дні

Завдяки греблі, яку збудували за рахунок шалених жертв, рівень води в Дніпрі підняли на 40 метрів. Затоплені села досі вивчають дайвери. Кажуть, найбільш моторошне видовище – це кладовища, з яких зрубали хрести – аби вони не заважали судноплавству.

Протягом своєї історії ДніпроГЕС пережила чимало – станцію двічі підривали. Вперше – радянські війська, які відступали в 41-му. Велетенська хвиля, яка здійнялась після вибуху, стала причиною численних руйнувань та людських жертв. Тоді загинули не лише німецькі вояки, а й "червоноармійці", що утримували позиції нижче за течією, та місцеві жителі. Точна кількість жертв досі невідома, але йдеться про десятки тисяч життів.

Вдруге ДніпроГЕС підірвала вже німецька армія, що відступала в 43-му. Після війни станцію тривалий час відновлювали. І вже за кілька років вона знову запрацювала на повну.

Наразі ДніпроГЕС – один з найважливіших стратегічних об'єктів на мапі нашої країни. І саме його 22 березня 2023 року знову намагались знищити російські терористи.

Оценка материала:

5.00 / 2
Зрубані хрести на дні та Голодомор: як будували ДніпроГЕС і які жахливі трагедії вона приховує 5.00 5 2
Політика / Україна
24.03.2024 341
Еще материалы раздела «Україна»