<
НОВИНИ ДНЯ: Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робитивсі новини дня
Політика
Росія
27.03.2024 307

Теракт у Підмосков'ї організувала "Ісламська держава", Україна не причетна, - ISW

Терористична атака бойовиків "Ісламської держави Хорасан" на московський торговельний центр "Крокус Сіті Холл" є помітним провалом роботи розвідки та правоохоронних органів РФ. Характер атаки свідчить про причетність до інциденту виключно ісламських терористів, жодних ознак причетності України не виявлено.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що пояснення наявних сьогодні доказів з відкритих джерел "не потребує жодної ширшої та складнішої теорії змови як всередині, так і проти російської держави".

В ISW також зазначили, що докази вказують на те, що атака на "Крокус Сіті Холл" стала результатом значного провалу російської розвідки, а не змови, ініційованої або спрямованої проти російського розвідувального апарату.

В організації звернули увагу на занадто повільну швидкість реагування російських правоохоронців на інцидент - співробітники служби безпеки вперше прибули до "Крокус Сіті Холу" через годину після початку нападу, незважаючи на те, що штаб-квартира московського ОМОНу знаходиться менш ніж в трьох кілометрах від будівлі.

В ISW також нагадали, що США попереджали Росію про "досить конкретні" ознаки підготовки "Ісламської держави" до атак, однак за три дні до нападу Путін відкинув ці попередження як "провокаційні заяви".

"Російська розвідка цілком могла вирішити проігнорувати попередження американської розвідки через крайню недовіру до Сполучених Штатів, яку Путін загнав глибоко в російський інформаційний і безпековий простір", - йдеться у звіті.

Крім того, зазначає Інститут, Кремль був стурбований побічними ефектами від дій розвідки, спрямованих на мусульманські громади в Росії, що, "викличе ще більше невдоволення та відчуження в громаді, яку Москва вже дискримінує, але на яку покладається в примусовому створенні робочої сили для війни в Україні".

"Влада Росії, можливо, зважила вартість дій на основі розвідувальних даних супротивника, якому він не довіряє, з ризиком впливу на критично важливе джерело мобілізаційних ресурсів, та виявила, що цей ризик є надмірно високим", - йдеться у звіті ISW.

В Інституті нагадали, що російський диктатор Володимир Путін заявив про те, що напад скоїли "радикальні ісламісти", але одразу ж звинуватив Сполучені Штати в спробі замести "український слід" нападу і прямо звинуватив Україну в тому, що вона є "замовником" нападу.

"ISW продовжує вважати, що сама атака, а також характер заяв, що слідували за нею, цілком відповідають тому, як "Ісламська держава" проводить і заявляє про подібні інциденти, та не помітив жодних доказів причетності України до нападу", - йдеться у звіті.

Теракт у Підмосков'ї

Увечері у п'ятницю, 22 березня, у місті Красногорськ у Підмосков'ї кілька озброєних чоловіків у камуфляжі влаштували стрілянину у концертному залі "Крокус Сіті Холл". За даними росіян, в результаті атаки загинуло понад 100 людей.

Згодом російські силовики затримали чотирьох людей, що причетні до теракту. Володимир Путін заявив, що терористи нібито намагалися втекти в Україну, де для них було підготовлено "вікно". У відповідь президент Володимир Зеленський назвав диктатора хворою та цинічною істотою.

Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання "Ісламська держава". У США підтвердили цю інформацію та заперечили причетність до подій України.

У Білому домі назвали кремлівською пропагандою заяви про нібито зв'язки України з терактом у "Крокус Холі" під Москвою.

Оценка материала:

5.00 / 2
Теракт у Підмосков'ї організувала "Ісламська держава", Україна не причетна, - ISW 5.00 5 2
Політика / Росія
27.03.2024 307
Еще материалы раздела «Росія»