<
НОВИНИ ДНЯ: Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurus  Шойгу стане "сакральною жертвою": у Зеленського спрогнозували долю міністра  Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагон  Коли відступлять дощі і повернеться тепло: прогноз синоптикинівсі новини дня
Політика
Україна
27.03.2024 252

Чи справді буде мобілізація 18-річних: нардеп усе роз’яснив

Юрій Здебський назвав "перекручуванням" інформацію про нібито мобілізацію від 18 років.

5ae2cd7b9893a96fbacddbd838469eb3_27.03.24

Законопроєкт про мобілізацію передбачає, що здобувачі освіти під час навчання проходитимуть вишкіл та здобуватимуть військову спеціальність, однак їх не призиватимуть до війська до 25 років. Пише ТСН. 

Про це нардеп від "Слуги народу", член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Юрій Здебський повідомив у коментарі LIGA.net.

Зауважимо, раніше нардеп Дмитро Разумков заявив, що начебто у законопроєкті про мобілізацію є норма, яка "реально дозволить мобілізувати людей з 18 років". Нардеп стверджує, що в тексті документа прописані такі положення: якщо людина пройде базовий військовий вишкіл у 18 років, то одержить військово-облікову спеціальність, стане на облік, і це призведе до того, що її зможуть мобілізувати у віці 19 років.

Мобілізація з 18 років – буде чи ні

Нардеп Здебський назвав це "перекручуванням". Він уточнив, що мобілізаційний законопроєкт запроваджує статтю, яка регулює військову підготовку.

"По-перше, на облік людина стає з 18 років. За нею дивляться, вона проходить медкомісію. Далі людина має отримати загальний базовий військовий вишкіл. [...] Студентів ми не беремо, не призиваємо. Людина називає термін – і вона вчиться", – розповів народний обранець.

Водночас він зазначив, що в разі, якщо людина ніде не навчається, то за новим законопроєктом її "можуть взяти десь у військову частину чи ще кудись" для підготовки.

Здебський вказав, що відповідно до законопроєкту, людина під час здобування освіти має, згідно з програмою, пройти військовий вишкіл.

"Ніхто не буде їх [студентів] брати й хапати до 25 років", – запевнив нардеп.

Він заявив, що Разумков "перекручує" та "хитрить". Здебський акцентував, що у всіх навчальних закладах буде запроваджена обов'язкова підготовка, і згідно з законом, людина сама визначатиме, коли проходити вишкіл.

Політик також поінформував, що у мирний час вишкіл триватиме три місяці загальної підготовки та два за спеціальністю, у воєнний час – три місяці загалом. У кожному закладі освіти буде відповідний навчальний курс, і студент повинен отримати військово-облікову спеціальність.

Здебський знову наголосив, що після підготовки людей братимуть на військовий облік, але не призиватимуть на службу до 25 років.

До слова, за оцінками адвоката Романа Сімутіна, в разі ухвалення законопроєкту про мобілізацію, чоловік після проходження базової військової підготовки як призовник у віці 18-24 роки автоматично стає військовозобов’язаним, тому фактично може бути мобілізованим.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи справді буде мобілізація 18-річних: нардеп усе роз’яснив 5.00 5 2
Політика / Україна
27.03.2024 252
Еще материалы раздела «Україна»