<
НОВИНИ ДНЯ: Шойгу стане "сакральною жертвою": у Зеленського спрогнозували долю міністра  Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагон  Коли відступлять дощі і повернеться тепло: прогноз синоптикині  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грозивсі новини дня
Політика
Україна
28.03.2024 252

УПЦ МП має повернути у власність держави Успенський собор у Каневі – рішення суду

Прокуратура повернула до державної власності стародавній собор на Черкащині.

ecfff922d8dd352c6022799c84e11a58_28.03.24

Суд зобов'язав УПЦ МП повернути у власність держави Успенський собор у Каневі. Так, за позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Слідство встановило, що виконавчий комітет Канівської міської ради 2003 року надав дозвіл Українській православній церкві (МП) оформити право власності на пам’ятку археології. У подальшому це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори у суді довели незаконність передавання будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ (МП), а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Орієнтовна вартість будівлі Успенського собору становить понад 8,5 млн грн.

Наразі позовну заяву окружної прокуратури в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України до виконкому Канівської міської ради і Київської митрополії УПЦ (МП) суд задовольнив.

Успенський собор – стародавній храм часів Київської Русі, побудований 1144 року князем Всеволодом Ольговичем.

Нагадаємо, у підземеллях собору, що належав Московському патріархату, знайшли розграбовані давні поховання.

Оценка материала:

5.00 / 2
УПЦ МП має повернути у власність держави Успенський собор у Каневі – рішення суду 5.00 5 2
Політика / Україна
28.03.2024 252
Еще материалы раздела «Україна»