<
НОВИНИ ДНЯ: На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордонувсі новини дня
Політика
Україна
28.03.2024 264

Чи поверне Росія свою авіацію до Білорусі та за якої умови: думка експерта

Восени минулого року Росія вивела майже всі свої літаки з аеродромів Білорусі. Однак зовсім виключати їхнє повернення не варто.

_foto_ros_zmi_b498b8add81328a159d0015d40301340_650x410_28.03.24

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Майданчик для атак. Як РФ використовує аеродроми для війни та чи може по них бити Україна".

Військовий експерт Олександр Коваленко вважає, що Росія може повернути свою авіацію на білоруські аеродроми.

На його думку, все залежить від ситуації й від того, які цілі поставлять окупанти та їхнє командування.

"Якщо буде бойове завдання впливати на північ України з використанням тактичної авіації, вони можуть спробувати це зробити (повернутися на аеродроми Білорусі, - ред.)", - сказав експерт.

Однак, за його словами, загрозою для російських літаків тепер є не лише дрони.

"Північ України, Київ і Київська область захищені однією з найкращих багатоешелонованих систем ППО, до складу якої входять Patriot і SAMP-T, а їх можна віднести до зенітно-ракетних комплексів "довгої руки". Тому якщо буде треба, до їхньої авіації можна буде дотягнутися навіть у повітряному просторі Білорусі", - зазначив Коваленко.

Атака на аеродром у Білорусі

Росіяни перестали використовувати білоруські аеродроми після атаки на "Мачулищі". Внаслідок диверсії у лютому 2023 року було серйозно пошкоджено літак далекого радіолокаційного виявлення А-50.

Пізніше стало відомо, що Росія вивела свою авіацію з території Білорусі. Станом на 1 вересня 2023 року в Білорусі був розташований лише один штурмовик Су-25 ПКС РФ, який прилетів у "Мачулищі" 25 липня й 31 серпня був передислокований на аеродром "Ліда".

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи поверне Росія свою авіацію до Білорусі та за якої умови: думка експерта 5.00 5 2
Політика / Україна
28.03.2024 264
Еще материалы раздела «Україна»