<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Бізнес
Економіка
01.04.2024 203

Бізнес покращив оцінки своєї діяльності

У березні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після п’яти місяців поспіль негативних очікувань.

Про це йдеться у щомісячному опитуванні підприємств України за березень 2024 року, повідомляє пресслужба НБУ.

"Поліпшенню настроїв респондентів усіх секторів сприяли нарощення морських і залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності", - йдеться в повідомленні.

Водночас стримуючими чинниками залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону.

У березні 2024 року ІОДА зріс до 52,0 з 47,5 у лютому, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів). Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів: другий місяць поспіль вони позитивно оцінили результати своєї діяльності завдяки нарощенню морських і залізничних перевезень, сповільненню інфляції та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у березні зріс до 55,1 з 50,1 у лютому. Торговельні компанії були налаштовані на подальше збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу, а також посилили позитивні оцінки щодо збільшення запасів/залишків товарів для продажу.

Підприємства промисловості позитивно оцінили результати своєї діяльності на найближчу перспективу, зважаючи на сталий споживчий попит, стійку ситуацію на валютному ринку та низькі інфляційні очікування: секторальний індекс у березні становив 51,0 (у лютому – 48,3). Респонденти були оптимістично налаштовані щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Оцінки щодо зменшення обсягів незавершеного виробництва впритул наблизилися до нейтрального рівня, щодо залишків готової продукції – уперше за три місяці поліпшилися до позитивного рівня. Одночасно промисловці пом’якшили негативні оцінки щодо запасів сировини та матеріалів.

Підприємства будівництва суттєво поліпшили оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови: секторальний індекс становив 53,5 порівняно з 43,7 у лютому.

Підприємства сфери послуг уперше з жовтня 2021 року надали оптимістичні оцінки щодо своїх економічних перспектив завдяки налагодженню логістичних ланцюгів та пожвавленню попиту: секторальний індекс становив 50.6 порівняно з 45.3 у лютому. На відміну від попередніх місяців респонденти очікували на зростання обсягів нових замовлень, наданих послуг, а також послуг у процесі виконання.

Оцінки щодо зайнятості дещо поліпшилися, але залишилися неоднорідними. Якщо керівники підприємств будівництва та торгівлі були налаштовані на незначне збільшення чисельності працівників, то респонденти промисловості та сфери послуг продовжували очікувати скорочення персоналу.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 21 березня 2024 року. В опитуванні взяло участь 456 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,0% – компанії промисловості, 27,9% – сфери послуг, 22,4% – торгівлі, 4,8% – будівництва; 30,5% респондентів – великі підприємства, 27,2% – середні, 42,3% – малі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Бізнес покращив оцінки своєї діяльності 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
01.04.2024 203
Еще материалы раздела «Економіка»