<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
02.04.2024 168

НАТО може дати відсіч провокаціям Росії: Клімкін назвав один з варіантів

Колишній очільник українського МЗС нагадав про 4 статтю статуту НАТО.

8c0a621f4de22900ebad9f227165b017_02.04.24

Одна із статей статуту НАТО дозволяє ініціювати спеціальну процедуру термінових консультацій країною-членом Північноатлантичного альянсу, яка відчуває загрозу. Пише ТСН. 

На це звернув увагу колишній очільник українського МЗС (2014-2019 рр.) Павло Клімкін в ефірі національного телемарафону.

За його словами, йдеться про 4 статтю статуту НАТО, про яку у нас знають менше, ніж про загальновідому 5 статтю, яка передбачає спільні дії Альянсу у разі нападу на одного учасника НАТО.

"Ця стаття 4 каже, що якщо будь-який член НАТО відчуває загрозу для себе, якусь зовнішню, то він може розпочати або ініціювати спеціальну процедуру термінових консультацій... Як на мене, і поляки, і румуни мали б це зробити”, - вважає український дипломат.

На думку Павла Клімкіна, НАТО поки що свідомо займається пониженням ставок.

“Я розумію обережну реакцію, небажання і деяких лідерів, і деяких військових НАТО (як кажуть, а подуємо на воду) прямої конфронтації. Але тим не менше, це питання для обговорення в рамках НАТО. І як на мене, сильна відповідь НАТО полягала б в тому, що після кожного такого випадку проводити такі спеціальні консультації і розуміти, яка буде відповідь", - підкреслив колишній очільник МЗС.

Нагадаємо, вранці 24 березня російська ракета під час масованої атаки РФ на Україну перетнула кордон Польщі. Вона пробула в повітряному просторі країни 39 секунд. Через це Польща піднімала в повітря винищувачі F-16, проте збивати ракету не стала. Після цього ворожа ціль повернулася до повітряного простору України.

Також під час однієї з недавніх російських атак по Україні до Румунії залетів безпілотник Shahed-136.

Оценка материала:

5.00 / 2
НАТО може дати відсіч провокаціям Росії: Клімкін назвав один з варіантів 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
02.04.2024 168
Еще колонки: Колонки / Блоги