<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
02.04.2024 207

"Пішов купляти шапку, дали повістку, а за три тижні відправили на фронт": у ВР розповіли про проблеми з мобілізацією

Методи мотивації для служби в армії країни мають бути різними.

25bdf7254f1272bfd43b1dd5038a6e0a_02.04.24

У ЗСУ існують бригади, в яких є персональний підхід, тривають чесні розмови про бойові дії без введення в оману, а також роз'яснюються гарантії, що надають мобілізованим, які забезпечує держава. Пише ТСН. 

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин.

Ярослав Юрчишин зазначив, що державі необхідно випрацювати певні механізми та застосовувати їх до мобілізованих. Він зазначив, що наразі влада запропонувала, переважно, примусові механізми мобілізації.

"Але зараз усі чоловіки, які придатні до служби, мають обов'язок цю службу виконувати. Тільки хтось цей обов'язок виконує, а хтось вирішив, що "не для цього мама квіточку ростила". І в даному випадку це, звісно, несправедливо стосовно перших", - сказав Юрчишин, зауваживши, що їх теж ростили не для війни.

Методи мотивації

Як зауважив голова Комітету мотивація може бути різною.

"Для багатьох проблема не в тому, що не хочуть, а в тому, що немає гарантій. І тут з'являються сюжети від того ж телемарафону, коли людина пішла купляти шапку, їй дали повістку і через три тижні відправили на фронт", - каже Юрчишин.

За його словами, країна потребує комплексних механізмів і зауважив, що держава не дивиться комплексно на дане питання. Натомість постає питання щодо забезпечення та гарантій як мобілізованого, так і його сім'ї у випадку його служби в армії і після цього.

Зокрема, компенсація часу, проведеного в лавах захисників:

  • пільгові умови;
  • кредити для бізнесу;
  • грошові виплати;
  • гарантії.

Ба більше, Юрчишин наголошує на необхідності прозорості набору до Збройних сил з повним уточненням інформації на яку ділянку бойових операцій йде набір.

Після цього, за його словами, потрібні комплексні заходи із забезпечення військовослужбовця необхідним, включаючи фізичну й психологічну реабілітацію.

"І це все дешевше, ніж ми зараз реально вишукуємо, виловлюємо людей і так далі. Є бригади, в яких є персональний підхід, є чесні розмови про те, що це страшно, але ось тобі ці і ці гарантії, які тобі забезпечить держава", - зауважує голова Комітету зі свободи слова.

Гарантії для мобілізованих

Для створення відповідних гарантій, за словами Юрчишина, хтось має взяти на себе відповідальність за це, "бо тема вже іміджево провальна" на рівні керівництва країни.

"Зараз, скоріше за все, це уже буде дискусія на рівні "як дотянути хоча б до якогось рішення цей законопроект". Якщо подивитися ті правки, які до нього понадавали, то там дуже багато і хороших. Наприклад, право людини служити в якійсь конкретній бригаді, якщо у неї є відношення до цієї бригади", - зазначає він.

Водночас він стверджує, що наразі в Європі виникає питання - "чому ми будемо виділяти зброю, коли вони людей не можуть мобілізувати?", назвавши це проблемою.

Раніше ТСН.ua повідомляв, що у територіальному центрі комплектування знову сталася трагедія. Чоловік вихопив у копа пістолет і застрелився, бо не хотів мобілізовуватися.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Пішов купляти шапку, дали повістку, а за три тижні відправили на фронт": у ВР розповіли про проблеми з мобілізацією 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
02.04.2024 207
Еще колонки: Колонки / Блоги