<
НОВИНИ ДНЯ: Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотнішевсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
03.04.2024 276

Коли та як садити кавуни й дині на розсаду: сприятливі дні 2024 року

Коли сіяти кавуни та дині: терміни садіння баштанних на розсаду.

a1b3f890add209ac95e40d91e14a6c75_03.04.24

Кавуни, дині – це культури, які дуже вимогливі до тепла. Тому раніше їх вирощували лише в південних регіонах країни. Сьогодні селекціонери вивели сорти баштанних культур з коротким вегетаційним періодом. Завдяки цьому, висіваючи кавун і диню на розсаду, городники та садівники навчилися отримувати солодкі плоди навіть у тих краях, де не надто придатний клімат. Пише ТСН. 

Вибір насіння кавуна для розсади

Під час купівлі насіння кавуна чи дині варто звернути увагу на його адаптованість до конкретного регіону, термін дозрівання, свіжість матеріалу, розміри плодів. Величезні баштанні зріють у теплому кліматі, а для північних регіонів більше підходять сорти з меншими габаритами. Розмір на смак і соковитість м'якоті ніяк не впливає.

Коли садити кавуни та дині на розсаду – сприятливі дні 2024 року

Від часу висівання на розсаду до її пересадження має пройти 26-35 днів. Коли саме садити кавун і диню в Україні на розсаду – залежить від регіону, сорту, погодних умов, сприятливих днів за місячним календарем.

Сприятливим днями у квітні є 3, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 13, 17, 18, 22, 23, 24, 27, 30 числа.

Дні, сприятливі для посіву кавунів і динь у травні – 2, 3, 5, 6, 7, 13, 14, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 28, 29 числа.

Найсприятливіші днями квітня є 25 і 26 числа – найкраще сіяти насіння саме в ці дати.

Як правильно садити кавуни на розсаду

Ґрунт для розсади дині й кавуна можна зробити самостійно. Щоб приготувати відро землесуміші, знадобиться одна частина субстрату, третина перегною. Можна додати підживлення – по одній великій ложці азотного та калійного добрива, три ложки складу з фосфором.

Насіння попередньо замочити в теплій воді  (+25 °C) або в розчині імуностимулятора.

Розсада кавунів і динь має ніжну кореневу систему, тому сіяти краще до окремих місткостей (пластикові ємності, але краще торф'яні горщики). Насіння розташовують у землі на боці, присипають землесумішшю, до появи перших паростків посадку прикривають плівкою. Оптимальна температура для проростання – +22-25 °C.

Як садити розсаду кавуна в теплиці

Кавуни та дині не люблять холод, тому розсаду можна пересаджувати до теплиці з підігрівом у середині травня. В іншому разі з садінням краще зачекати.

Ґрунт готують заздалегідь. Знімають верхній шар, на дно засипають сіно та перегній. Додають азотовмісне добриво і заливають гарячою водою. Зверху засипають ґрунтом. Для прогрівання грядки можна додатково накрити.

Найчастіше розсаду кавуна або дині розсаджують за схемою 70 на 50 см. Дистанція під час садіння залежить від сорту.

Торф'яні горщики поміщають до лунки. Якщо розсада вирощувалася у пластикових ємностях, корінь з ґрунтом дістають та обережно пересаджують так, щоб земляна грудка виглядала на 1-2 см.

До однієї ямки іноді висаджують по дві рослини, спрямовуючи їхнє зростання у протилежні боки.

Пересадження розсади кавуна та дині у відкритий ґрунт

Пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт можна від середини червня.

Найкраще сіяти на місці багаторічних трав, пшениці, кукурудзи. Ґрунт готують з весни, підживлюючи та поливаючи. За півтора тижня до пересадження розсаду починають загартовувати.

Схема садіння – 140 на 70 см або дві лунки на квадратний метр. Кореневу шию під час садіння не поглиблюють.

Оценка материала:

5.00 / 2
Коли та як садити кавуни й дині на розсаду: сприятливі дні 2024 року 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
03.04.2024 276
Еще материалы раздела «Суспільство»