<
НОВИНИ ДНЯ: Чисельність російських військ в Україні значно збільшилася: Павлюк назвав цифру  Курячі крильця в томатному маринаді: простий і смачний рецепт  Повернення біженців з-за кордону відкладається: оновлений прогноз до 2026 року  Нова військова допомога може послабити ворога і дати стратегічну ініціативу Україні, - Павлюк  Бойових вильотів на F-16 поки немає – все інше можливе: генерал заінтригував щодо постачання західних літаків  Як приготувати домашні хотдоги в духовці  У Генштабі повідомили, кому з чоловіків потрібно йти до ТЦКвсі новини дня
Бізнес
Економіка
02.04.2024 194

Держборг України вже перевищив 85% ВВП

Через повномасштабну війну рівень державного боргу України вже перевищив 85% ВВП. Зокрема у березні, коли було залучено близько $9 млрд пільгових кредитів, зростання держборгу прискорилось.

Крім того, поки триватиме війна державний борг зростатиме, пише thepage.ua.

В березні Україна отримала такі зовнішні кредити:

  • $4,88 млрд від ЄС (Ukraine Facility);
  • $1,5 млрд від Світового банку (Development policy loan, DPL);
  • $1,47 млрд від Канади (на адміністративний рахунок МВФ);
  • $0,88 млрд – четвертий транш від МВФ;
  • $0,23 млрд від Японії (проєкт Світового банку на підтримку відновлення с/г).

Реструктуризація зменшуватиме навантаження на бюджет та економіку найближчими роками. Так, більшість зовнішнього боргу реструктуризовано:

  • перед офіційними кредиторами з G7, Паризького клубу – до кінця березня 2027;
  • перед комерційними кредиторами (єврооблігації, ВВП-варранти) – до серпня 2024 року. Програма співпраці з МВФ передбачає, що до середини цього року будуть проведені переговори щодо продовження реструктуризації до 2027 року. Успішне їх завершення дозволить заощадити $4,5 млрд на боргових платежах, які зараз включені до бюджету-2024.

«У цьому плані вважаю надважливою дискусію, яка нарешті зрушила з місця, про можливість конвертації заморожених активів РФ у гарантії щодо чинних та майбутніх зовнішніх запозичень України», – зазначив голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев.

Тобто, заморожені активи РФ можу покращити ситуацію.

Оценка материала:

5.00 / 2
Держборг України вже перевищив 85% ВВП 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
02.04.2024 194
Еще материалы раздела «Економіка»