<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Політика
Україна
05.04.2024 260

Красноград та Сєвєродонецьк йдуть в історію: в Україні перейменують 51 населений пункт

За словами голови підкомітету ВР з питань деколонізації Романа Лозинського, найближчим часом перейменують сім міст та 44 села та селища.

bb9b2438ae0d1528ff4bc5f41d5847d9_05.04.24

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив перейменування 51 населеного пункту в Україні. Пише ТСН. 

Про це повідомив народний депутат Роман Лозинський на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Заступник голови комітету, голова підкомітету з питань деколонізації Лозинський опублікував свій допис під хештегом #Деколонізація.

"Сьогодні відбулося чергове засідання комітету, на якому ми перейменували 51 населений пункт – 7 міст і 44 села та селища", – сказав Лозинський.

Серед міст, які отримали нові назви:

  • Першотравенськ (Дніпропетровщина) – Шахтарське;
  • Красноград (Харківщина) – Берестин;
  • Первомайський (Харківщина) – Златопіль;
  • Первомайськ (Луганщина) – Сокологірськ;
  • Ватутіне (Черкащина) — Багачеве;
  • Дружба (Сумщина) – Журавське;
  • Сєвєродонецьк (Луганщина) – Сіверськодонецьк.

Нардеп нагадав, що Рада ухвалила закон про деколонізацію, який набув чинності у липні 2023 року. Згідно з цим законом, громади мають право обирати назви своїх населених пунктів. Пропозиції щодо зміни назв узгоджуються з Інститутом національної пам’яті, після чого Верховна Рада ухвалює рішення про перейменування.

За словами Лозинського, після зміни назви населеного пункту мешканці не повинні змінювати свої документи, у яких вказано старе найменування.

"Всі документи чинні, не потрібно йти в ЦНАПи, перереєстровуватися, для юридичних осіб будь-які зміни в документах з часом будуть безкоштовними", – зазначив депутат.

Нагадаємо, Інститут національної пам’яті пропонує перейменувати 183 населених пункти. Значна частина назв у цьому переліку стосується населених пунктів, назви яких пов'язані з радянським святом Першого травня.

Оценка материала:

5.00 / 2
Красноград та Сєвєродонецьк йдуть в історію: в Україні перейменують 51 населений пункт 5.00 5 2
Політика / Україна
05.04.2024 260
Еще материалы раздела «Україна»