<
НОВИНИ ДНЯ: Жорстока, радянська людина: що західні ЗМІ пишуть про нового наступника Шойгу Бєлоусова  Американська військова допомога Україні вже в дорозі — Блінкен  Війна Росії в Україні: Шольц дав обіцянку  Курячі стегенця, мариновані в кефірі: простий рецепт  Наскільки задоволені життям українські біженці у Німеччині, Польщі та Чехії, - опитування  Скільки українських біженців готові колись повернутися з Європи − дані опитування шокують  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомовсі новини дня
Політика
Україна
07.04.2024 248

Україна успішно атакує стратегічні аеродроми РФ: що вдалось знищити за останній час

Як і в більшості випадків, російський режим намагається приховати справжні обсяги втрат та пошкоджень.

516ec3d10daadc6cfac038ec7055a6d3_07.04.24

Україна завдає ударів по аеродромах у Росії від перших днів повномасштабної війни. Саме для здійснення авіанальотів ворог використовує усі можливі аеродроми Росії, Білорусі та тимчасово окупованого Криму. З військових аеродромів ворожа авіація бомбить військові та цивільні обʼєкти, обстрілює територію України ракетами.

ТСН.ua зібрав все, що відомо про удари по російських аеродромах останнім часом.

БПЛА вночі атакували Росію: вибухи чули поблизу аеродромів

Протягом минулої ночі та ранку 5 квітня дрони завдали ударів по регіонах РФ. Про це повідомляє у Telegram Міноборони РФ.

У відомстві заявили, що засоби ППО нібито перехопили та знищили над територією Ростовської області 44 БПЛА. Над територією Краснодарського краю перехопили 6 дронів, над Саратовською областю — один БПЛА, над Курською і Бєлгородською областями — також по одному.

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв у Telegram заявив, що на території Морозовського району сили ППО нібито ліквідували аж понад 40 цілей. Внаслідок атаки, з його слів, пошкоджено електропідстанцію. Про атаку на аеродром губернатор не згадав.

У місті, як заявили мешканці, спостерігаються проблеми зі світлом. Жителі кажуть, що чули вибухи. За їхніми словами, безпілотники атакували місцевій військовий аеродром. У Морозовську чули понад 60 вибухів.

Під час нічної атаки на російський військовий аеродром Морозовськ знищено щонайменше шість літаків ворога. Це була успішна спецоперація СБУ. Зазначається, що атаку СБУ здійснила разом з військовими та Силами оборони. На аеродромі базувалися фронтові бомбардувальники Су-24, Су-24М, Су-34, які Росія використовує для того, щоб скидати КАБи по позиціях ЗСУ і прифронтових українських містах.

В Енгельсі, за інформацією губернатора Саратовської області Романа Бусаргіна, вранці ліквідували БПЛА. Постраждалих і руйнувань інфраструктури під час падіння уламків попередньо немає.

Місцеві телеграм-канали писали про удар БПЛА по аеродрому з тактичною авіацією в Морозовську Ростовської області. Влада офіційно цю інформацію не підтверджує.

Морозовськ – військовий аеродром у Ростовській області РФ, розташований за 3 км на південний захід від міста Морозовська. На аеродромі базується 559-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк 1-ї гвардійської змішаної авіаційної дивізії ВПС РФ (в/ч 75392 Міністерства оборони РФ). На аеродромі базуються бомбардувальники Су-24, Су-24М, Су-34.

Ракетний удар по аеродрому "Бельбек"

31 січня по аеродрому "Бельбек" в тимчасово окупованому Криму прилетіли ракети. Внаслідок удару крилатими ракетами було уражено щонайменше три російських літаки.

Також в Defense Express повідомили, що дві ракети уразили командний пункт 38-го винищувального авіаційного полку, а ще одна ракета уразила пункт звʼязку аеродрому.

Представники Міноборони РФ заявили, що ЗСУ вдарили по базі росіян двадцятьма ракетами, які усі начебто збиті силами ППО.

OSINT-розслідувачі встановили координати можливих точок влучань на аеродромі. Вказали, що ракети могли влучити по підземному командному пункту, пункту зв'язку та по радіолокаційній станції для підтримки роботи ЗРК С-400 "Тріумф". Також поруч розташовано склади з паливом та боєзапасом.

За час повномасштабної війни Україна щонайменше тричі атакувала "Бельбек".

Вибухи в Криму 6 січня

У ніч проти 6 січня в тимчасово окупованому Криму пролунало кілька вибухів і над півостровом почала працювати протиповітряна оборона. За даними місцевих медіа, під ударом опинився аеродром "Саки", розташований у Новофедорівці.

Попередньо там базувався 43-й винищувальний авіаційний полк Військово-повітряних сил РФ.

Згодом стало відомо, що на аеродромі в Саках російські окупанти втратили РЛС, а поблизу села Гришине — склади боєприпасів. Цю інформацію підтвердили представники Головного управління розвідки Міноборони.

Псков

У районі аеропорту Пскова, який одночасно використовується цивільною та військовою авіацією Росії, сталася серія вибухів і почалася пожежа. Губернатор Псковської області Михайло Ведерніков заявив, що військово-цивільний аеропорт атакували безпілотники.

"Міноборони в Псковському аеропорту відбиває атаку безпілотників. За попередньою інформацією, жертв немає. Масштаб руйнувань уточнюється", — написав губернатор.

Згодом ГУР Міноборони України заявило, що під час атаки знищили чотири літаки, а ще два — пошкодили.

"Чотири літаки знищені і не підлягають відновленню. Імовірно, ще два борти пошкоджені, інформація уточнюється", —  заявив представник ГУР МОУ Андрій Юсов.

Зазначимо, що Псков розташований на відстані понад 600 кілометрів від України.

Які ще аеродроми атакувала Україна

5 грудня 2022 року пролунали вибухи на двох тилових аеродромах — "Енгельс" під Саратовом та "Дягілєво" під Рязанню. На "Енгельсі" були пошкоджені два стратегічні Ту-95, які використовувалися для запуску далекобійних ракет по Україні, а в "Дягілєво" бомбардувальник Ту-22М3 та паливозаправник. Згодом українська розвідка заявила про удар модифікованими радянськими БПЛА Ту-141 "Стриж". Обидва аеродроми розташовані за сотні кілометрів від кордону з Україною.

У серпні безпілотники вдарили по військовому аеродрому "Сольці" в Новгородській області за 800 км від кордону з Україною. За даними розвідки, було знищено два стратегічні бомбардувальники Ту-22М, ще два літаки отримали пошкодження. Після тієї атаки росіяни передислокували авіацію на аеродром "Оленья" (Мурманська область).

Щонайменше двічі атакували аеродром "Балтимор" біля Воронежа. Це база для Су-34, які росіяни активно використовують на фронті. Останній удар відбувся 6 березня, без підтверджених наслідків. Загалом весна 2024 року стала знаковою більше щодо ударів по об'єктах нафтопереробки, і атаки на аеродроми відбуваються рідше, ніж хотілося б.

Ще один літак Су-24 росіяни втратили 16 серпня на авіабазі "Гвардійське". Один такий винищувач може коштувати близько 6 млн доларів.

Що кажуть британські розвідники

Удари ЗСУ по аеродромах завдали значної шкоди військовим обʼєктам РФ. У відповідь Росія здійснила низку ракетних атак по Україні.

Британські розвідники нагадали, що на початку січня 2024 року Збройні Сили України атакували російську військову інфраструктуру — удари завдавали по аеродромах у місті Саки та Севастополі на території Криму.

"Ймовірно, ці атаки погіршили поінформованість та прикриття російської ППО над кримським регіоном", — кажуть експерти.

Очільник ГУР Міноборони України Кирило Буданов розповів про стан військової авіації в РФ. За його словами, все, що зараз роблять росіяни — це намагаються підтримувати авіацію у стані, щоб вона могла вилетіти та випустити ракети.

Оценка материала:

5.00 / 2
Україна успішно атакує стратегічні аеродроми РФ: що вдалось знищити за останній час 5.00 5 2
Політика / Україна
07.04.2024 248
Еще материалы раздела «Україна»