<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Світ
08.04.2024 2295

Україна не отримає запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні: які країни проти

Перспектива членства України в НАТО відкладається. Деякі країни блокують ухвалення рішення про запрошення України.

ddb2269280d27af561590ad516d7fbfd_08.04.24

Київ не запросять приєднатися до Альянсу на саміті у Вашингтоні в липні. Сполучені Штати та Німеччина залишаються непорушними у своєму ставленні до цього питання. Пише ТСН. 

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що НАТО не має бажання приймати нового члена, який через пакт про колективну безпеку Альянсу втягне його в найбільшу сухопутну війну в Європі від 1945 року.

Сполучені Штати й Німеччина, як і раніше, виступають проти запрошення України до НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні, як це було і на торішньому саміті у Вільнюсі. За даними NYT, вони навіть хочуть, щоб це питання було зняте з порядку денного в липні, незважаючи на те, що аналогічний процес щодо членства України в ЄС був схвалений минулої зими.

Як зазначається, основні зусилля зараз спрямовані на чітке визначення умов, які Україна має виконати, однак вони ще не просунулися вперед.

Голова МЗС Дмитро Кулеба сказав, що він "уважно слухав" своїх колег-дипломатів, які обговорювали підготовку до саміту у Вашингтоні влітку цього року і те, як НАТО може вирішити питання про місце України в Альянсі.

"Це справа самих членів Альянсу – ухвалити рішення про форму і зміст наступного кроку на шляху до членства України в НАТО. Ми будемо з нетерпінням чекати на результат, але, звісно, ми вважаємо, що Україна заслуговує на членство в НАТО, і це має статися якнайшвидше", – сказав Кулеба.

Водночас через війну з Росією, що триває, "жодна з цих речей не матиме значення до липня", підкреслюють джерела NYT. Адже, як зазначає видання, стає "дедалі реальнішою" перспектива поразки України у війні.

"Ситуація на місцях може мати набагато гірший вигляд, ніж сьогодні, і тоді постане питання: "Як нам зробити так, щоб Росія не перемогла?" – сказав Іво Даалдер, колишній американський посол у НАТО.

Нагадаємо, раніше ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко також заявив, що на саміті НАТО у Вашингтоні 2024 року члени Альянсу, ймовірно, не запросять Україну до вступу, проте просування з цього питання все ж відбудеться.

Оценка материала:

5.00 / 3
Україна не отримає запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні: які країни проти 5.00 5 3
Політика / Світ
08.04.2024 2295
Еще материалы раздела «Світ»