НОВИНИ ДНЯ: Чи матиме Росія засоби для ведення війни у 2025 році та після: оцінка розвідки Естонії  F-16 застосують на полі бою в Україні вже цього року, - посол США  Прем’єр Румунії пояснив, чому країна не може збивати "Шахеди" над Україною  Грози, спека і пожежна небезпека: якою буде погода в Україні на вихідних 27-28 липня  Сонячно, але без спеки: якою буде погода в Україні в останню суботу липня  В Україні найближчим часом збережеться суха та комфортна погода  "Про безповоротне припинення спеки поки що не йдеться": синоптикиня дала прогноз для Українивсі новини дня
Кабінет директора
Ранкова кава
08.04.2024 287

F-16 вже скоро закриють "вікно можливостей" для російського наступу — експерт

Експерти кажуть, що F-16 суттєво змінять ситуацію з домінуванням РФ у повітрі.

920f9803cbc4d293385e1b5311e1300a_08.04.24

Іван Варченко, військовослужбовець ЗСУ та експерт з питань національної безпеки, переконаний, що поява американських винищувачів F-16 в українському небі здатна звести нанівець домінування російської авіації над лінією фронту. Пише ТСН. 

Про це він розповів в ефірі телеканалу "Еспресо".

За словами Варченка, ворожі літаки, щоб застосовувати керовані авіаційні бомби (КАБ), мають наближатися до лінії фронту на відстань 40-50 км при сприятливому вітрі. Натомість ракети AIM-120, якими оснащені F-16, здатні вражати цілі на відстані 180 км і більше, а системи розвідки цих винищувачів працюють на відстань до 300 км.

Експерт зауважив, що росіяни готувалися до появи F-16 в Україні протягом останніх півтора року, зміцнюючи свої системи протиповітряної оборони ППО. Однак, на його думку, це не завадить суттєво зменшити ефективність російської авіації над лінією фронту.

"Почувати себе добре і спокійно російські агресори з КАБами над лінією фронту точно не зможуть, бо це буде суттєвий засіб, який їх знищуватиме десятками, а може й сотнями", - підкреслив Варченко.

Водночас він зазначив, що F-16 не є "чарівною пігулкою", яка миттєво вирішить усі проблеми на фронті. Експерт наголосив на необхідності збільшення кількості стандартних систем ППО, які можна наблизити до лінії фронту, що також обмежить можливості російської авіації.

Іван Варченко висловив впевненість, що росіяни намагаються максимально використати своє поточне вікно можливостей, доки F-16 не з'явилися в Україні. Проте, на його думку, це вікно закриється протягом найближчих місяців.

Нагадаємо, триває один із завершальних етапів підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах F-16. Однак речник Повітряних сил Ілля Євлаш каже, що поява літаків в Україні буде несподіванкою.

Оценка материала:

5.00 / 2
F-16 вже скоро закриють "вікно можливостей" для російського наступу — експерт 5.00 5 2
Кабінет директора / Ранкова кава
08.04.2024 287
Еще материалы раздела «Ранкова кава»