<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Світ
12.04.2024 159

Липневий саміт НАТО: Україну не візьмуть до Альянсу, але може бути "план Б" – експерт

Позиція США щодо членства України поки залишається незмінною.

ddb2269280d27af561590ad516d7fbfd_12.04.24

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер нещодавно повторив тезу про те, що Україна зможе приєднатися до НАТО лише після війни. Проте експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв вважає, що союзники обговорюють проєкт, який наблизить Україну до Альянсу. Пише ТСН. 

Про це він розповів "24 Каналу".

За його словами, вступ України до НАТО відкладається через відсутність політичної волі у ключового "гравця" – США.

"Штати зараз перебувають у "лихоманці" через майбутні вибори президента. Через це вони наразі не здатні ухвалювати вольові рішення. Також там є проблеми з підтримкою власного лідерства у світі. Проблема йде з голови. Той, хто має ухвалювати ключове рішення, зараз не здатен його ухвалити", – каже Краєв.

На думку експерта, найкращим сценарієм, який реально наблизить Україну до НАТО, стане проєкт "дорожньої карти", про який говорить генеральний секретар блоку Єнс Столтенберг.

"Саме "дорожня карта" вступу до НАТО. Якщо наразі немає політичної волі робити запрошення, то давайте зробимо, щоб на шляху вступу України не було політичного компонента. Це допоможе уникнути випадку, коли умовний Трамп, Орбан чи Фіцо почнуть казати, що не варто приймати Україну до НАТО, бо зараз "погана погода". Від них можна такого очікувати, бо у них десь на такому рівні перебуває рівень політичної дискусії", – зауважив Краєв.

Пропозиція Столтенберга щодо "дорожньої карти" дозволяє вийти щонайменше на рамкову угоду та отримати чіткі критерії вступу до НАТО.

"Це дійсно наблизить Україну до НАТО та буде величезним для нас досягненням. Це дозволить серйозно звузити коло проблем, які потрібно вирішити перед вступом до Альянсу", – наголосив Олександр Краєв.

Нагадаємо, НАТО планує збудувати штаб-квартиру сухопутних сил Альянсу приблизно за 100 км від кордону з Росією.

Оценка материала:

5.00 / 2
Липневий саміт НАТО: Україну не візьмуть до Альянсу, але може бути "план Б" – експерт 5.00 5 2
Політика / Світ
12.04.2024 159
Еще материалы раздела «Світ»