<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Політика
Україна
12.04.2024 211

В Україні можуть запровадити новий статус замість "обмежено придатного". Що відомо

В Україні замість "обмежено придатного" можуть запровадити новий статус. Однак чи буде його прописано в новому наказі щодо ВЛК, поки що не відомо.

_viyskoviy_shevron_ukrayina_gettyimages_1620354990_5747f68336b9af63eb82b90dad4d1b1b_650x410_12.04.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на

Так, у відповідь на запит ВВС департамент охорони здоровʼя України повідомив, що запропоновані зміни до наказу передбачають п'ять статусів. А саме:

  • непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • непридатні з переоглядом через 6-12 місяців;
  • тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення (ця категорія була і раніше);
  • придатні;
  • придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦП та СП, вищих військових навчальних закладах та установах.

Саме категорія "придатних до служби", як зазначають в статті, в певних частинах і є тим, що може замінити статус "обмежено придатних".

Новий наказ розробляється

У той же час, як констатує ВВС, хоч депутати і ухвалили новий закон, Міноборони ще не розробило новий наказ №402 про ВЛК. Тому медики наразі поки що не мають критеріїв, куди віднести обмежено придатного - до придатних чи непридатних. А вище вказану кваліфікацію можна поки разглядати як пропозицію в якості змін, бо що буде в оновленому наказі про ВЛК - поки невідомо.

Зазначимо, що новий наказ Міноборони розробляє разом з головними медиками ЗСУ, експертами МОЗ, громадськими організаціями. У прикінцевих положеннях закону вказано, що на цю роботу міністерство має три місяці.

Що зміниться після оновлення наказу

Після того, як список хвороб оновлять, як пише ВВС, когось із тих, хто раніше був обмежено придатним - звільнять.

"Але можна припустити, що таких буде небагато, тому що війську критично бракує людей. Людей більше не визнаватимуть обмежено придатними, але можуть визнати придатними тільки для служби в забезпеченні, ТЦК, спорудах тощо", - припускають журналісти.

Обмежено придатні щодо мобілізації в Україні

Ще у вересні 2023 року президент України Володимир Зеленський доручив урегулювати питання терміну "обмежено придатних" для мобілізації.

Буквально нещодавно президент України Володимир Зеленський підписав закон №3621-IX, що, зокрема, передбачає скасування статусу "обмежено придатний". У зв'язку з цим, українців, які раніше були визнані обмежено придатними, зобов'язали протягом 9 місяців пройти повторний медогляд, до 4 лютого 2025 року.

Але як писало РБК-Україна, такий огляд буде можливий після того, як підзаконні акти приведуть у відповідність до нового закону, зокрема це стосується і наказу №402 про ВЛК. До цього військово-лікарські комісії не зможуть діяти за нормами проекту №10313.

Днями повідомлялося, що в Україні визначать перелік медичних діагнозів, за допомогою якого хочуть врегулювати питання скасування статусу "обмежено придатний".

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні можуть запровадити новий статус замість "обмежено придатного". Що відомо 5.00 5 2
Політика / Україна
12.04.2024 211
Еще материалы раздела «Україна»