<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.04.2024 177

Небезпечна хвороба: що таке коклюш та як від нього захиститися

Кашлюк є небезпечною хворобою, особливо для маленьких дітей. За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання.

1_39afc6f0b3b7861c5928b6c1c734ff8f_650x410_15.04.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство охорони здоров'я у Facebook.

МОЗ зазначає, що з минулого року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. Більшість хворих - це діти дошкільного та раннього шкільного віку. Причина зростання захворюваності - велика кількість нещеплених дітей.

Кашлюк є небезпечним та дуже заразним. Він передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. У групі ризику немовляти, у них хвороба може протікати важко, є ризик тимчасової зупинки дихання.

Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Які симптоми

Кашлюк починається, як ГРВІ, але через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель. Він може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками застуди.

Одужання починається через 4-8 тижнів, але іноді одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

За перших ознак хвороби потрібно звертатися до лікаря.

Як захиститися

Усім дітям радять робити щеплення від кашлюку. Всього повинно бути чотири вакцинації - у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

Також від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижнів вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві.

Коронавірус в Україні

Варто зазначити, що ВООЗ офіційно скасувала пандемію коронавірусу у світі у травні 2023 року. В Україні також зняли обмеження та скасували карантин.

Раніше головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомляв, що в Україні зафіксовано 13 штамів коронавірусу. Захворюваність у великих містах найвища.

Детальніше про те, чи сформувався в українців "колективний імунітет" від коронавірусу та чому з початком повномасштабної війни COVID "закінчився" - читайте інтерв'ю РБК-Україна з головним санітарним лікарем України.

Оценка материала:

5.00 / 2
Небезпечна хвороба: що таке коклюш та як від нього захиститися 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
15.04.2024 177
Еще материалы раздела «Суспільство»