<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
16.04.2024 211

Чи може бюджет забезпечити мобілізацію за новим законом – відповідь економіста

Мінімальне утримання тих, хто вже воює на фронті, коштує державі щонайменше 1,4 трлн грн на рік.

a5833d14971ae652beac84ae7cf62838_16.04.24

Мобілізацію треба проводити з урахуванням економічної доцільності бізнесу, аби формувати податковий ресурс. Пише ТСН. 

Таку думку висловив член Економічного дискусійного клубу, економіст Олег Пендзин в ефірі Еспресо.tv.

"Займімось звичайною арифметикою рівня середньої школи. В рік по мінімуму мобілізований обходиться бюджету в 1 млн 300 тис. грн. При чому мої знайомі, які проходили через мобілізацію і зараз воюють, говорять, що, коли ти приходиш, то дають список на пару папірців, де написано, що треба тобі докупити власним коштом, починаючи від тактичного одягу та розгрузок. У структурах безпеки оборони працює 1 млн 100 тис. людей, а ті, хто героїчно загинув, все одно залишаються на забезпечені держави, яка винна їхнім родичам 15 млн грн. От беріть 1 млн 100 тис. і множте на 1 млн 300 тис., отримуємо ситуацію, коли тільки на мінімальне утримання тих, хто сьогодні воює, потрібно 1,4 трлн грн, навіть більше", – пояснив економіст.

Олег Пендзин додав, що у державному бюджеті на 2024 рік передбачено всього 1,7 трлн грн надходжень.

"У мене є питання, як економіста: за які гроші ми плануємо зараз з вами відповідно до новоприйнятого закону про мобілізацію додатково набирати людей? Хто буде їм це все оплачувати, про що йдеться?" – запитує Пендзин.

Він зазначив, що 40% від суми утримання одного бійця в 1 млн 300 тис. грн на рік – це заробітна плата без урахування 70 тис. грн, які  обіцяють виплачувати тим, хто був "на нулі" 30 днів, згідно з новою постановою Кабміну про додаткові сплати військовим

"Питання: звідки? При тому, що макрофінансова допомога, яка нам надходить, не може бути використана на безпеку оборони. Відповідно, для мене це велике питання", – зауважив експерт.

Тобто, за словами Пендзина, гроші на утримання мобілізованих Україна може отримати виключно коштом податків та зборів.

"Скажу декілька речей, які надзвичайно непопулярні. Перша – однією з основних ознак переведення країни на військові рейки є зупинка децентралізації та концентрація всіх коштів в одному державному бюджеті. Друга – замороження соціальних стандартів. Третя – розуміємо, що 1,7 трлн грн у бюджеті — ті гроші, які ще треба зібрати, тобто бізнес має рік відпрацювати, сформувати дохід, з якого сплатить податки. Тобто цих податків має бути 1,7 трлн. Тому мобілізацію треба здійснювати, виходячи з економічної доцільності бізнесу, аби формувати податковий ресурс", – резюмував Олег Пендзин.

Нагадаємо, в Інституті демографії пояснили, чим загрожує Україні зменшення граничного призовного віку. Олександр Гладун зауважив, що в будь-якому випадку війна негативно впливає на демографію, однак саме вікова категорія 20-річних в Україні є найменшою за чисельністю.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи може бюджет забезпечити мобілізацію за новим законом – відповідь економіста 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
16.04.2024 211
Еще колонки: Колонки / Блоги