<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Європа
16.04.2024 244

Статус PESEL UKR: які будуть нові правила отримання захисту у Польщі

В уряді Польщі підготували законопроект щодо змін у правилах перебування біженців із України, які мають запровадити з 1 липня. Серед них нові умови оформлення ідентифікаційного номеру PESEL UKR, що підтверджує статус захисту.

gettyimages_1239959240_863a825affa59aa26c902018325a0fec_650x410_16.04.24

Що зміниться для українців із цим документом, РБК-Україна розповідає з посиланням на uapl.info.

На отримання номеру PESEL UKR більше не будуть відводити місяць

Серед запропонованих змін – новий порядок отримання, використання та відновлення ідентифікаційного номера PESEL UKR для біженців у Польщі.

Якщо законопроект буде ухвалений, він набуде чинності з 1 липня 2024 року. Тоді українці, які прибуватимуть до Польщі для отримання тимчасового захисту, повинні будуть отримати PESEL UKR не упродовж 30 днів від дати прибуття до Польщі, як це діє зараз, а "відразу після прибуття".

Водночас буде обмежений перелік документів, із яким можна буде отримати статус захисту. Із 1 липня 2024 року PESEL UKR видаватимуть лише на підставі дійсного закордонного паспорта громадянина України.

Якщо досі можна було оформити PESEL UKR і на основі внутрішнього українського паспорта, то після набуття чинності нових правил треба буде надавати закордонний паспорт. Чиновники переконані, що у 2024 році українці за кордоном мають достатньо можливостей отримати українські документи.

Відбитки пальців будуть брати з 6 років

Зміни до закону передбачають посилення контролю за особовими даними українців, які отримують PESEL UKR. Пропонується при оформленні PESEL UKR збирати відбитки пальців у всіх українців віком від 6 років.

Також до реєстру вноситимуть відбитки пальців тих українців, які вже мають польський номер PESEL, але їхні біометричні дані не занесені до реєстру. Йдеться в основному про українських дітей, які досягли 6-річного віку. Процедура пов’язана з можливістю отримати посвідку на тимчасове проживання (карти побиту).

Під час оформлення карти побиту відбитки пальців українських громадян будуть автоматично перенесені з реєстру громадян України. А це ймовірно, спростить процес видачі нових документів.

Також планується доповнювати дані українців у польському реєстрі PESEL зразком підпису. Це стосуватиметься українських підлітків у Польщі, яким на дату отримання PESEL UKR не виповнилось 12 років і зразок підпису не вимагався, а при поданні заяви на отримання карти побиту вони вже досягли цього віку.

Дані в реєстрі PESEL треба буде оновити

Українцям треба буде актуалізувати свої дані в місцевих адміністраціях. Це пов'язано із тим, що багато біженців отримали PESEL UKR не на підставі закордонного паспорта.

Така вимога пов’язана із можливістю подальшого отримання біженцями посвідки на тимчасове перебування. При поданні документів на отримання карти побиту в Польщі враховуються виключно дані із дійсних закордонних паспортів.

Також оновити дані в польському реєстрі PESEL із 1 липня 2024 року доведеться й українським громадянам, які отримали статус на підставі українського паспортного документа, який на момент присвоєння номера PESEL був недійсним або термін дії якого закінчився.

Українці, які пройшли процедуру актуалізації документів у польському реєстрі PESEL до моменту набрання чинності змін до спецзакону будуть звільнені від такої вимоги.

Посвідка на проживання матиме позначку CUKR

В уряді хочуть створити повноцінну систему обліку присвоєння, скасування та відновлення статусу PESEL UKR в Польщі. Пропонується визначити спеціальний орган, який буде уповноважений на внесення до реєстру PESEL змін статусу UKR в низці випадків, зокрема:

  • скасування статусу UKR для українців, які перебували за межами Польщі понад визначені допустимі терміни;
  • відновлення статусу UKR для громадян України, якщо буде підтверджено безпідставність або необґрунтованість його скасування;
  • втрату статусу UKR у зв’язку з отримання карти побиту зі спеціальною позначкою.

Для підтвердження безперервності у користування статусом PESEL UKR буде визначено, які саме терміни вважати датами отримання, скасування та відновлення.

Спільно із Прикордонною службою Польщі буде напрацьований механізм, завдяки якому спроститься процедура повторного надання статусу PESEL UKR:

  • після в’їзду до Польщі через внутрішній кордон країн ЄС;
  • при наданні статусу PESEL UKR після отримання тимчасового захисту в іншій країні ЄС.

В разі отримання карти побиту для біженців з України статус UKR буде автоматично змінено на статус CUKR. Саме карта побиту із позначкою CUKR підтверджуватиме новий статус легального довготривалого перебування в Польщі після тимчасового захисту.

Нагадаємо, ми писали, які зміни готують для українських біженців у Польщі. Пропонується скасувати деякі виплати та надавати новий статус.

Також ми писали, що у Польщі виплати на дітей отримають не всі біженці. Умовою буде відвідування шкіл.

Оценка материала:

5.00 / 2
Статус PESEL UKR: які будуть нові правила отримання захисту у Польщі 5.00 5 2
Політика / Європа
16.04.2024 244
Еще материалы раздела «Європа»