<
НОВИНИ ДНЯ: Суд відклав вирок Трампу у справі про "хабар порноакторці за мовчання" до вересня  Руйнівний шторм Беріл: дослідники показали "око" урагану з космосу та зсередини  Путін вважає, що виграє війну, затягуючи бойові дії, - ISW  Квасолевий суп з капустою та ковбасою: рецепт страви з простих інгредієнтів  "Кучерявий" Місяць: вчені розкрили таємницю загадкових аномалій на поверхні супутника Землі  Президент Фінляндії оцінив, хто міг би закінчити війну в Україні "одним дзвінком телефоном"  Зеленський назвав країни, які можуть припинити війну в Українівсі новини дня
Політика
Україна
16.04.2024 248

Президент підписав закон про зміни умов мобілізації

У вівторок 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це свідчить картка законопроєкту на сайті Ради.

Наразі на сайті Ради вказано, що президент підписав законопроєкт. Раніше 16 квітня його підписав глава парламенту.

Після підписання президентом законопроєкт мають опублікувати в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Закон набере чинності через місяць із наступного дня його опублікування.

Закон закріплює зниження призовного віку з 27 до 25 років, скасовує статус "обмежено придатний".

Громадянам, які постійно проживають за кордоном, необхідно стати на військовий облік в Україні. Як саме вони мають це зробити – визначатиме Кабінет міністрів.

Крім того, цивільні чоловіки від 25 до 55 років, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп після повномасштабного вторгнення (за винятком військових), мають ще раз пройти медико-соціальну експертизу (МСЕК), щоб підтвердити її висновки.

Також на військову службу можуть призвати засуджених до умовного строку, крім тих, хто вчинив злочини проти національної безпеки України.

При цьому обов'язкової мобілізації жінок не буде.

Замість строкової запроваджується базова військова служба. Її проходять громадяни від 18 до 25 років.

Чоловіки до 60 років, які не пройшли базову загальновійськову підготовку або військову службу, не зможуть вступити на держслужбу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Президент підписав закон про зміни умов мобілізації 5.00 5 2
Політика / Україна
16.04.2024 248
Еще материалы раздела «Україна»