<
НОВИНИ ДНЯ: Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тиждень  Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву  Як Україна буде захищати F-16 на аеродромах: відповідь Повітряних силвсі новини дня
Політика
Україна
18.04.2024 244

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни тепер можна отримати за місяць: деталі

Кабінет міністрів схвалив ініціативу Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців.

imgonline_com_ua_resize_wsvw5pfmgy_b06e551deeb4e659acdc1b9e31b37173_650x41_18.04.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Міністерства у справах ветеранів України.

"Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України цей процес був ускладнений, в деяких випадках набуття статусу займало до 8 місяців та більше. Як результат, особи з інвалідністю та родини загиблих мали обмежений доступ до пільг та послуг, гарантованих державою", - зазначили у Мінветеранів.

Відтепер статус можна буде отримати у 30-денний термін двома шляхами:

  • у паперовій формі - через ЦНАП незалежно від зареєстрованого місця проживання.
  • в електронній формі - через е-кабінет порталу "Дія" або єдиного державного реєстру ветеранів війни (наразі електронний продукт у розробці).

У Мінветеранів підкреслюють, що окрім заяви із зазначенням відомостей, необхідних для надання статусу, по суті більше нічого не потрібно.

"Збір відсутніх документів - це обов’язок не ветерана, ветеранки чи родин загиблих, а компетентних органів. Їм надано право домогтися повного пакета документів від уповноважених органів або посадових осіб", - зазначили у відомстві.

Електронний формат подачі заяви на встановлення статусів ще доопрацьовується Мінветеранів спільно з Міністерством з питань цифрової трансформації. Технічна можливість отримання статусів "в один клік" з’явиться найближчим часом.

На першому етапі е-заява буде доступна для військовослужбовців сектору безпеки та оборони (ЗСУ, Нацгвардія, ДПСУ, Нацполіція, СБУ, СЗР), які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також сімей загиблих захисників цих категорій.

Зазначається, що процедура звернення через ЦНАП вже діє для всіх категорій, в тому числі для захисників-добровольців з-поміж цивільних осіб, представників волонтерських організацій та інших цивільних осіб, які стали на захист держави та отримали інвалідність внаслідок війни.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, кому призначається пенсія по інвалідності та що потрібно для її отримання.

Оценка материала:

5.00 / 2
Статус особи з інвалідністю внаслідок війни тепер можна отримати за місяць: деталі 5.00 5 2
Політика / Україна
18.04.2024 244
Еще материалы раздела «Україна»