<
НОВИНИ ДНЯ: Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тиждень  Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву  Як Україна буде захищати F-16 на аеродромах: відповідь Повітряних силвсі новини дня
Політика
Україна
18.04.2024 194

Колишню Арку Дружби народів у Києві позбавили статусу пам'ятки: її можна демонтувати – Мінкульт

Мінкульт позбавив статусу пам'ятки колишню Арку Дружби народів у Києві.

b25b866ccaa7d14dfcd8238fedc1950a_18.04.24

Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом визнало колишню Арку Дружби народів у Києві такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Цим рішенням монумент втратив статус пам’ятки історії і може бути демонтований. Пише ТСН. 

Про це повідомила пресслужба Мінкульту.

У Міністерстві нагадали, що Арка Дружби народів у Києві, встановлена 1982 року з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу.

"Попри перейменування Київською міською радою в "Арку Свободи українського народу", монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України. Про це наголошено у фаховому висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики", - йдеться  у повідомленні.

У висновку також йдеться про те, що втілений у монументі міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування "законності" путінських територіальних претензій.

"У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу", – підсумував т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, Експертна комісія Українського інституту національної памʼяті визначила належність Арки дружби народів до символіки російської імперської політики.

Оценка материала:

5.00 / 2
Колишню Арку Дружби народів у Києві позбавили статусу пам'ятки: її можна демонтувати – Мінкульт 5.00 5 2
Політика / Україна
18.04.2024 194
Еще материалы раздела «Україна»