<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні стане трохи прохолодніше: прогноз погоди на 3 травня  У Міноборони розповіли, коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного  Навіщо Грузії закон про іноагентів і чому демонстранти проти: думка експерта  Офіцер "Азову" про ситуацію на фронті: "Противник хоче змусити нас припинити вірити в свою боротьбу"  До України повертаються заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже заразвсі новини дня
Політика
Росія
20.04.2024 199

Російським чиновникам заборонили виїздити за кордон: у чому причина – Reuters

Ініціатива цієї заборони походить від ФСБ.

ec619a2a4e4125ae2ede904cbea13a9a_20.04.24

Російська влада опустила “залізну завісу” для чиновників, депутатів і працівників держструктур, забороняючи виїзд за кордон навіть до “дружніх” країн. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на знайомі з ситуацією джерела.

Обмеження на поїздки, які були негласно запроваджені в РФ 2022 року, а потім закріплені офіційно наприкінці 2023-го, останнім часом стали ще жорсткішими.

Ініціатива цієї заборони походить від ФСБ. У російській спецслужбі вважають, що чиновники мимоволі можуть розголосити державні секрети або їх затримають та запропонують угоду, щоб розкрити “таємниці”.

Визначення "державної таємниці" в Росії є дуже широким, і після повномасштабної війни проти України було ще більше розширено.

До нього входить усе, що може завдати шкоди російській державі, включно не тільки з інформацією про військову сферу чи ядерну промисловість, а й з даними про резерви, виробництво та споживання природних ресурсів, експортними даними, певною економічною політикою, деякими науковими відкриттями та будь-якими подробицями про те, як захищаються секрети.

Російські чиновники бідкаються

“Нікуди не можна поїхати взагалі, навіть до Білорусі чи Узбекистану на травневі свята”, – скаржився один зі співрозмовників агентства.

За його словами, щоб перетнути кордон, держслужбовцям потрібен спецдозвіл, який, втім, видають лише у виняткових випадках.

Депутатам Держдуми заборонено залишати Росію взагалі. “Я не можу поїхати навіть до Мінська”, – нарікав працівник апарату нижньої палати російського парламенту.

За його словами, формально існує процедура отримання дозволу, але на практиці всі запити відхиляються.

Аналогічне правило запроваджене в міністерстві фінансів: дозволено лише поїздки по роботі. Співробітники силових структур – міністерства внутрішніх справ, ФСБ та Росгвардії – можуть провести відпустку в республіках колишнього СРСР, а також на Кубі, в Ірані, Сирії та КНДР.

Навіть подорожі до Китаю, який Кремль називає "стратегічним партнером" Росії, стверджуючи, що між країнами існує "безпрецедентно високий" рівень взаємодії, є під питанням. Причина – в загрозі арешту.

Трохи м'якші, за їхніми словами, обмеження в адміністрації президента. А от у деяких державних компаніях у співробітників уже навіть вилучено закордонні паспорти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у російських чиновників і співробітників державних компаній почали забирати закордонні паспорти, щоб вони не могли залишити країну.

Оценка материала:

5.00 / 2
Російським чиновникам заборонили виїздити за кордон: у чому причина – Reuters 5.00 5 2
Політика / Росія
20.04.2024 199
Еще материалы раздела «Росія»