<
НОВИНИ ДНЯ: Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позики  В Україні стане трохи прохолодніше: прогноз погоди на 3 травня  У Міноборони розповіли, коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного  Навіщо Грузії закон про іноагентів і чому демонстранти проти: думка експерта  Офіцер "Азову" про ситуацію на фронті: "Противник хоче змусити нас припинити вірити в свою боротьбу"  До України повертаються заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщовсі новини дня
Політика
Світ
20.04.2024 186

Кремль створює підґрунтя для нападу на Молдову - ISW

У Молдові проросійські діячі продовжують створювати умови для виправдання можливої майбутньої агресії РФ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У зведенні йдеться, що 19 квітня Народні збори Гагаузії, проросійського автономного регіону у Молдові, звернулися до молдовського парламенту із проханням надати російській мові особливий правовий статус мови міжнаціонального спілкування у країні. Проросійська губернаторка Гагаузії Євгенія Гуцул заявила одному із російських ЗМІ, що уряд Молдови є «русофобським» і чинить опір цій ініціативі.

«Звернення гагаузів, ймовірно, є частиною зусиль Кремля створити інформаційні умови, аби звинуватити Молдову у дискримінації російськомовних і виправдати майбутню російську агресію у Молдові як необхідну для захисту «співвітчизників Росії за кордоном», – вважають аналітики Інституту.

Того ж дня очільник російського МЗС Сергій Лавров під час інтерв’ю російським держмедіа заявив, що Захід змусив президента Молдови Маю Санду «відкрито втягнути Молдову в НАТО, прямо або через об’єднання із Румунією», додавши, що раніше те саме було зроблено із Президентом України Володимиром Зеленським. Російський міністр також розкритикував курс на Захід Молдови та Вірменії і закликав ці країни переглянути свої рішення, стверджуючи, що Захід змусить своїх громадян воювати у можливій війні проти РФ.

Експерти ISW припускають, що порівняння Лавровим уряду Молдови з урядами Вірменії та України, ймовірно, є мовчазною загрозою.

«ISW продовжує оцінювати, що Кремль, ймовірно, намагається дестабілізувати молдовське суспільство, атакувати демократичний уряд Молдови та перешкодити вступу Молдови до Євросоюзу», – підсумували експерти.

Раніше Інститут вивчення війни підкреслював, що Росія має намір використати Придністров’я і Гагаузію для проведення гібридних операцій, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кремль створює підґрунтя для нападу на Молдову - ISW 5.00 5 2
Політика / Світ
20.04.2024 186
Еще материалы раздела «Світ»