<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Світ
21.04.2024 276

Питання допомоги Україні розділило Республіканську партію США, - NYT

Голосування Палати представників у суботу про надання американської допомоги Україні в розмірі 61 млрд доларів стало найяскравішим свідченням того, що принаймні у зовнішній політиці Республіканська партія не повністю підтримує колишнього президента Дональда Трампа, пише у своєму матеріалі The New York Times.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NYT.

Більша частина республіканців – 112 проти 101 - проголосувала проти допомоги.

Видання зазначає, що Трамп пом’якшив свою опозицію щодо допомоги Україні в останні дні. Він також "промовчав" у день голосування, відмовившись тиснути на республіканців.

Водночас його найгучніші союзники в Палаті представників, такі як Марджорі Тейлор Грін та Метт Гетц, очолили спроби заблокувати допомогу. Ще один прихильник колишнього президента Лорен Боберт висміяла демократів під час голосування, коли вони махали українськими прапорами. Навіть власний син пана Трампа Дональд Трамп-молодший приєднався до критики спікера Майка Джонсона.

Сам експрезидент намагався "всидіти на двох стільцях" напередодні голосування. У соцмережах він написав, що "виживання та сила України" є "важливими" для США, але запитав: "Чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні? Чому Сполучені Штати вклали понад 100 мільярдів доларів у війну в Україні, більше, ніж Європа, а нас розділяє океан!"

Інші республіканці, які підтримали допомогу Україні, такі як конгресмен Ларрі Бакшон, обґрунтовуючи свою позицію, посилалися на президента-республіканця Рональда Рейгана.

"Допомога Україні, щоб виграти боротьбу з Росією, відповідає найкращим інтересам американського народу та нашої національної безпеки. Амбіції Володимира Путіна не закінчуються в Україні", — сказав Бакшон.

Але симпатики Трампа показали, наскільки далеко вони готові зайти зі своєю опозицією, зазначає видання. 21 із них проголосував проти військової допомоги Ізраїлю.

Республіканець Скотт Перрі, лідер радикальної правої фракції Свободи, заявив, що голосував проти пакета допомоги Ізраїлю, оскільки він включав гуманітарну допомогу Газі.

"Видача 9 мільярдів доларів терористам ХАМАС не підтримує Ізраїль", — написав він у соцмережах.

Але, безсумнівно, положення законопроекту про передачу допомоги Україні без жодних умов є поразкою для Трампа, резюмують американські журналісти. Адже останніми днями він виступав за будь-яку допомогу лише у вигляді позики, "а не просто подарунку", проте марно.

Позиція Трампа щодо України

Трамп, проти якого зараз розпочинається перший в історії США кримінальний процес проти колишнього президента, неодноразово заявляв, що, якби він був тоді на посаді, Росія не вдалася б до повномасштабного вторгнення в Україну.

The Washington Post з посиланням на джерела повідомила, що експрезидент у нещодавній приватній розмові заявив про готовність припинити війну, тиснучи на Київ, аби він відмовився від певної території на користь РФ.

Президент Володимир Зеленський охарактеризував цей "план" Трампа як "дуже примітивну ідею".

Приблизно тиждень тому Трамп натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні, проте не у вигляді "подарунка", а у форматі позики.

Оценка материала:

5.00 / 2
Питання допомоги Україні розділило Республіканську партію США, - NYT 5.00 5 2
Політика / Світ
21.04.2024 276
Еще материалы раздела «Світ»